logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Загубата на контрол, карантина и тревожност

В извънредното положение, във връзка с пандемията от корона вирус, актуална тема се оказва “загубата на контрол”.
Думата “контрол” е многозначна. Най-често я употребяваме като синоним на “проверка” или “власт”. В психологията контролът се свързва с липсата на доверие. Съществува определена група от хора, които се определят като контролиращи. За тях загубата на контрол е равнозначна на смърт. Това да контролират им дава сигурност, спокойствие и увереност в живота. Съответно, всичко отвъд техния надзор ги притеснява и предизвиква редица тревожни симптоми.
Контролиращите хора са недоверчиви. Страхуват се да не бъдат подведени и измамени. Знаят всичко и виждат всичко. Активни са и в постоянно действие. Защото, ако спрат и се отпуснат ще загубят контрол. Нещо може да им убегне и “да умрат”. Така го преживяват.

Обикновено контролиращите хора са предразположени към тревожни разстройства и такива, свързани със стрес.

В актуалната ситуация с разпространението на корона вирус симптомите на тревожните разстройства и стрес нарастват неимоверно. Вирусът е неконтролируем. Страхът от зараза и карантината се оказват отключващ и поддържащ фактор за:

  • Генерализирана тревожност (перманентно състояние на притеснение, раздразнителност и тревога). Безпокойството около неизвестността със случващото се засилва още повече тревожността на потърпевшите от генерализирана тревожност.
  • Клаустрофобия (ирационален страх, свързан с малки затворени пространства). Наложените карантинни мерки са причина за възникване на клаустрофобия при много от предразположените пациенти. За тези с наличен такъв симптом, карантината е поддържащ фактор.
  • Панически атаки (силен, внезапен и необективен страх, придружен с физически симптоми). Загубата на контрол, високата смъртност и рискът от заразяване извеждат паническите атаки в пика им в този момент. Припокриването на един от симптомите на корона вирус и паник атака – затруднено дишане, кара потърпевшите да са в постоянно безпокойство дали не са болни.
  • Обсесивно-компулсивно разстройство (комбинация от често повтарящи се и неконтролируеми натрапливи мисли и действия, които целят да неутрализират тези мисли). Засилените хигиенни мерки и опасността от зараза сега са в основата на една от проявите на обсесивно-компулсивно разстройство – хигиенните натрапливости. За хората, страдащи от хигиенни натрапливости, актуалната ситуация се оказва ужасно мъчителна. Първо, в посока на неконтролируемите мисли, че ще зарязат някого/себе си и ще носят вината за това. И второ, че чрез неутрализиращите действия те подлагат здравето си на риск. Например, силно химическите препарати, които те използват им причиняват сериозни кожни наранявания, често и инфекции.
  • Хипохондрия (постоянни и ирационални притеснения за здравето и живота, без медицински причини за това). В момента хората страдащи от хипохондрия изживяват истински ужас по отношение на своето здраве и това на техните близки. Този път причините са обективни, а те дори не могат да отидат до мястото, където най-много се успокояват – в спешното отделение. Загубата на контрол влошава симптомите.
  • Посттравматично стресово разстройство (състояние на стрес, свързано с непреработени травмиращи събития от миналото). След като премине пикът на кризата с корона вирус, солидна част от населението ще е предразположено към отключване на посттравматично стресово разстройство. Застрашени са всички хора, които са работили на “първа линия” по време на епидемията. Това са лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари, полицаи, шофьори, доставчици, продавачи и много други, които са били на работа в името на живота на хората и развитие на икономиката. Преболедувалите и техните близки – също. Хората от рисковите групи, чиито животи са били в пряка опасност най-вероятно също ще развият симптоми на стрес.

Психологическа подкрепа

За всички гореизброени групи от хора в момента е много важна психологическата подкрепа. Здравните мерки би следвало да включват и този вид помощ. Добрата новина е, че психотерапевтични и психологични общности в момента организират безвъзмездна помощ. Обявени са линии за кризисни интервенции. Препоръчително е всички, които се чувстват застрашени от психологическите последствия на извънредното положение да се възползват от услугите на психолозите и психотерапевтите!