logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
стрес

Състоянието на стрес в извънредното положение

В стандартното ни ежедневие стрес ни носи най-вече работата, липсата на време, задръстванията, конфликтите с близки и роднини, административните и битови ангажименти, умората.
С извънредното положение около разпространението на коронавирус за всички нас се появява един нов източник на стрес, с който се налага да свикваме. Той включва няколко аспекта:

 • Социалната изолация и карантина;
 • Страхът от заразяване с вируса;
 • Настъпващата внезапно икономическа криза.

Социална изолация и карантина

Наложената карантина налага спазването на някои основни правила. Затворени са всички заведения за масови събирания, салоните за културни мероприятия, търговските центрове, учебните заведения и градини и останалите места, които предполагат струпването на хора. Забранено е посещението на паркове и площадки. Излизането от вкъщи е силно непропоръчително освен в случаите, когато се касае за пазаруване от най-близките аптека и супермаркет, посещаване на банка, извеждане на домашен любимец или придвижване до работното място.

За повечето хора в активна възраст дългосрочният престой изцяло вкъщи е нещо ново и нетипично. Особено в случая, когато промяната е непланирана. Това носи изключително много напрежение и стрес. Ето някои предложения, които биха ви помогнали, ако сте сред хората, за които социалната изолация е проблем:

 • Най-важното нещо е да приемете и да се адаптирате към реалността. Това, че си стоите вкъщи не е причина да спрете живота си. Почти всички ежедневни занимания могат да бъдат организирани и от вкъщи. Трябва ви само креативност;
 • Ако сте сред тези, на които им се налага да работят от вкъщи, е добре да си обособите мястото за работа. Спазвайте работно време. Обличайте се така както бихте отишли на работа. Останете професионалисти, дори от вкъщи;
 • Не случайно Световната здравна организация преформулира термина “социална дистанция” на “физическа дистанция”. Причината е, че дори от вкъщи има възможност за социализация. Общувайте он-лайн. Модерни занимания в актуалната ситуация са виртуалните кафенета и културни мероприятия;
 • Разпределете си балансирано битовите занимания, които сте решили да свършите. Ако направите всичко още в първите дни на домашен престой, след това ще ви е скучно. А скуката е проводник на стрес!

Страхът от заразяване

Коронавирусът е изключително устойчив и лесно разпространим. За това, освен спазването на физическа дистанция е необходимо да се предприемат и добри хигиенни мерки. Те включват редовно миене на ръцете, използване на предпазни маски за лице, дезинфектанти за повърхности, проветряване на помещенията и други. Въпреки това няма гаранция, че вирусът ще ни подмине. Това предизвиква тревожност и стрес при голяма част от хората. За тях препоръчваме:

 • Спазвайте стриктно всички мерки за безопасност без да изпадате в крайности. Поемането на лична отговорност дава успокоение на всеки;
 • Информирайте се за положението в страната и света от достоверни източници и за кратко. Добре е да сте реалистично запознати с обстановката, новите наредби и т.н. Прекомерното гледане и четене на новини по темата засилва стреса;
 • Използвайте он-лайн доставки за хранителни продукти и битови нужди. Но се заредете с търпение и разбиране, защото услугата е претоварена. Добър вариант е да поръчате повече неща с една доставка. Заложете на по-дълготрайните продукти. Ако имате възможност за съответния начин на плащане, изберете безконтактна доставка.

Икономическа криза

Пандемията донесе със себе си и икономическа криза. Не малка част от работещите хора в отделни сектори са съкратени или в неплатен отпуск, а други са стопирали частните си бизнеси като превантивна мярка. Неизвестно за сега е каква ще е продължителността на извънредното положение.

Направените статистики сочат, че финансовата криза предизвиква много повече стрес у хората, отколкото страха от заразяване с коронавирус.

Икономическата криза беше очаквана и преди извънредното положение. Вероятно всеки от нас е мислил по въпроса и има някакви идеи как да се справи с кризата. Различното сега е, че се случва непредвидено и има много неясноти. По темата препоръчваме:

 • Бъдете обективни и не вземайте емоционални и прибързани решения;
 • Комуникирайте с работодателя си и се запознайте добре с вариантите, които ви предлага;
 • Ако се занимавате с частен бизнес, за който са валидни затегнатите мерки, помислете в посока на модификация. Дали има вариант едновременно да го запазите и да отговаря на актуалните наредби?;
 • Важно е да останете работоспособни, а стресът влияе в обратна посока. Дори да нямате желание за нищо, правете неща които харесвате. Душевното състояние е не по-малко важно от материалното.

Не сте сами в състоянието на стрес!

Ако усещате, че ви е трудно да овладеете стреса сами е препоръчително да се консултирате с психолог или психотерапевт. Много е важно в момент на психологическа криза да имате подкрепата на специалист. Непреработените травматични събития прерастват в посттравматично стресово разстройство, което често хронифицира.