ПАНИК АТАКИ ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КАКВО СА ПАНИЧЕСКИТЕ ПРИСТЪПИ?

Това е преживяване на ужас, който се проявява без очевидна причина, и е съпроводен със сърцебиене, изпотяване, световъртеж и други телесни прояви. Много често потърпевшите мислят, че ще припаднат или че умират. При медицински преглед не се установяват никакви отклонения във функционирането на организма. Паническият пристъп има продължителност до десет минути.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКИ ПРИСТЪП И ИНФАРКТ
ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИК АТАКАТА КАТО СТРАТЕГИЯ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕС

КАК СЕ ЛЕКУВАТ?

Медицинското лечение е симптоматично. Предписаните от психиатър медикаменти потискат различни симптоми и по този начин осигуряват временно облекчение. Същинско излекуване може да бъде постигнато само с дългосрочна терапевтична работа.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКА АТАКА – ЛЕЧЕНИЕ
ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО – ЛЕКАР ИЛИ ПСИХОЛОГ?

КОИ ХОРА ПОЛУЧАВАТ ПАНИЧЕСКИТЕ ПРИСТЪПИ?

Обикновено хората, които ги получават, са успешни в живота, добри професионалисти, привързани към семейството и приятелите. Между 2 и 4% от хората на земята страдат от паническо разстройство.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИК АТАКИ И БАЩИНСТВО
ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИК АТАКИ И БРЕМЕННОСТ

ОПАСНИ ЛИ СА ЗА ЗДРАВЕТО ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ?

В краткосрочен план не са опасни, независимо от драматичните симптоми, които произвеждат. В дългосрочен план стресът и повишеното кръвно налягане могат да станат предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.


ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ПОЛУДЕЯ?

Рискът от отключване на тежко психично разстройство при хората, които получават панически атаки, е същият като при тези, които не получават (около 3% от населението).

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИК АТАКА – ПОЛУДЯВАМ ЛИ?

АМИ АКО ПРИПАДНА?

Рядко се случва припадък, предизвикан от тревожност, въпреки че често при паническите атаки присъства усещането за наближаващ припадък. Ако все пак се случи, припадъкът следва да се третира като спешен медицински случай, докато не бъде установена подлежащата причина.


ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ ДА ОТШУМЯТ АКО ИЗЧАКАМ?

Паническите атаки са симптом. След като са се появили, значи е налице проблем. Едни симптоми понякога се заместват с други, но не настъпва спонтанно излекуване. Без дълбинна терапевтична работа не се премахва същинската причина за проблема.


ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ ПРЕДАВАТ ЛИ СЕ ПО НАСЛЕДСТВО?

При тревожните разстройства се откриват три основни фактора: биологичен (с най-малко влияние), отношения в рожденото семейство (с най-голямо влияние) и конкретни обстоятелства от средата (с по-малко влияние). Това означава, че най-голямо значение имат възпитанието и родителският модел в детска възраст. В този смисъл, ако имате родител с тревожно или паническо разстройство, можете да го наследите от него най-вече, като подражавате несъзнателно на модела.


ПЛАЧЪТ ПОМАГА ЛИ ПРИ ТРЕВОЖНОСТ?

Плачът може да донесе облекчение в някои случаи, но само ако съвпада с вземане на конкретно важно решение. Плачливостта е симптом на депресия. Здравите възрастни хора нямат необходимост да плачат.


КАКВИ БИЛКИ ДА ПИЯ?

Мента, глог и валериана е добра комбинация.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО – РЕШЕНИЯ

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ОТ НАПРЕЖЕНИЕ И БЕЗПОКОЙСТВО ДА ИМАМ ТЕМПЕРАТУРА ВИЕНЕ НА СВЯТ, СЪРЦЕБИЕНЕ, ВИСОКО КРЪВНО?

Възможно е. Телесните симптоми с психична основа могат да бъдат безкрайно разнообразни. Важно е да се изключи органична причина, което става с преглед от медицински специалист.


ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ТРЕВОЖНОСТ НЕ СЕ ЛЕКУВА С АНТИДЕПРЕСАНТИ, А САМО ОТ ПСИХОТЕРАПЕВТ?

Вярно е, доколкото медицинското лечение на панически атаки е симптоматично. Предписаните от психиатър медикаменти потискат различни симптоми и по този начин осигуряват временно облекчение. Същинско излекуване може да бъде постигнато само с дългосрочна психотерапия.


ЗА ДА ЗАПОЧНА ПСИХОТЕРАПИЯ, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ЛЕКАРСТВА, ПРЕДПИСАНИ ОТ ПСИХИАТЪР?

Не е задължително. Можете да продължавате да ги пиете. Ако решите да спрете, това задължително се прави постепенно и по схема, определена от психиатър.


ЗАЩО ПСИХОТЕРАПИЯТА Е ТОЛКОВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА?

Причините за паническите атаки са добре скрити под множество „психични пластове“, натрупани в продължение на десетки години. Разкриването им няма как да стане бързо.


НЕ ЖИВЕЯ В СОФИЯ МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ ТЕРАПИЯ ПО ТЕЛЕФОНА?

Психотерапията по телефона и през интернет е ефективна, колкото и срещите на живо.

Вижте Нашите Услуги


КАКВО ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА ЗАПОЧНА ПСИХОТЕРАПИЯ В ARHIENG?

1. Свързвате се с нас посредством телефон, електронен адрес или формата на корпоративния сайт;
2. Получавате отговор от нас;
3. Записвате си час за първоначално диагностично интервю;
4. Интервюто се провежда в офиса на компанията или през Интернет;
5. Подписвате договор за услуга;
6. Превеждате договорената сума по сметката на компанията;
7. Записвате си час при специалист от компанията и услугата стартира.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЪРВОНАЧАЛНОТО ДИАГНОСТИЧНО ИНТЕРВЮ?

Запознаване, уточняване на проблемите и желаните цели, избор на план. Продължава между 30 и 60 минути. Не се заплаща.


КАКВИ СА ЦЕНИТЕ?

Вижте Нашите ЦЕНИ/пакети

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ