ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ СЪМ В ДЕПРЕСИЯ?

Депресия е клинична диагноза, която се поставя от специалист психиатър на базата на няколко диагностични критерии.
Добре е да се консултирате с психиатър или психотерапевт, който да Ви насочи, ако наблюдавате при себе си комбинация от някои от следните симптоми с продължителност повече от две седмици:

  • Дистимия (силно потиснато настроение);
  • Абулия (липса на волеви действия);
  • Брадипсихия (забавен мисловен процес).

Също и някои от вторичните симптоми на депресия:

  • Липса на апетит;
  • Инсомния;
  • Липса на концентрация;
  • Безпричинна умора;
  • Самоубийствени мисли.

СТРАХ МЕ Е ОТ МНОГО НЕЩА – ТОВА ФОБИИ ЛИ СА?

Според международната класификация на болестите фобия е патологичен силен страх към конкретен обект, специфично обстоятелство или определена дейност. За да се заключи подобно разстройство, е необходимо страхът да е перманентен и натраплив; да оказва негативно влияние на социалното функциониране на индивида.


КАКВО E ОКР?

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е вид тревожно разстройство, което се характеризира с натрапливи мисли с негативен оттенък и компулсивни “ритуални” действия с цел неутрализиране на мислите. Диагностицирането на обсесивно-компулсивно разстройство е клинично.


КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХИПОХОНДРИЯ И ПАНИК АТАКИ?

За разлика от паник атаките, хипохондрията не е внезапна и периодична, а е по-скоро постоянна тревожност около здравето.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ХИПОХОНДРИЯ

КЛИНИЧНО ЗДРАВА СЪМ, А НЕ МОГА ДА ЗАБРЕМЕНЕЯ!?

Статистики сочат, че 30% от трудностите при зачеване се дължат на психологически инфертилитет.
Причините за психологически инфертилитет биха могли да бъдат разнородни и се разглеждат индивидуално.


ИМАМ САМОУБИЙСТВЕНИ МИСЛИ! КАК ДА ГИ ПРЕМАХНА?

Самоубийствените мисли са един от симптомите на депресия. Те са следствие на дълбоки психични процеси и не биха могли да бъдат премахнати толкова бързо и лесно.
При наличие на самоубийствени мисли консултацията с психиатър или опитен психотерапевт е задължителна. Специалистът ще направи подробно диагностично интервю и ще се ориентира за Вашето състояние.


МОЖЕ ЛИ ДА СТРАДАМ ЕДНОВРЕМЕННО ОТ НЯКОЛКО ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА?

Да, възможно е. Различните видове хранителни разстройства са всъщност различни фази на един симптом. По-често срещаните случаи в практиката са именно комбинираните хранителни разстройства. Те са и с по-добра прогноза за резултат.


КАКВО СА ПАНИЧЕСКИТЕ ПРИСТЪПИ?

Това е преживяване на ужас, който се проявява без очевидна причина, и е съпроводен със сърцебиене, изпотяване, световъртеж и други телесни прояви. Много често потърпевшите мислят, че ще припаднат или че умират. При медицински преглед не се установяват никакви отклонения във функционирането на организма. Паническият пристъп има продължителност до десет минути.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКИ ПРИСТЪП И ИНФАРКТ
ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИК АТАКАТА КАТО СТРАТЕГИЯ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕС
ВИЖТЕ ОЩЕ >>> СТАТИИ И СЪВЕТИ ЗА ПАНИК АТАКИ

ОПАСНИ ЛИ СА ЗА ЗДРАВЕТО ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ?

В краткосрочен план не са опасни, независимо от драматичните симптоми, които произвеждат. В дългосрочен план стресът и повишеното кръвно налягане могат да станат предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.


АМИ АКО ПРИПАДНА?

Рядко се случва припадък, предизвикан от тревожност, въпреки че често при паническите атаки присъства усещането за наближаващ припадък. Ако все пак се случи, припадъкът следва да се третира като спешен медицински случай, докато не бъде установена подлежащата причина.


ПЛАЧЪТ ПОМАГА ЛИ ПРИ ТРЕВОЖНОСТ?

Плачът може да донесе облекчение в някои случаи, но само ако съвпада с вземане на конкретно важно решение. Плачливостта е симптом на депресия. Здравите възрастни хора нямат необходимост да плачат.


КАКВИ БИЛКИ ДА ПИЯ?

Мента, глог и валериана е добра комбинация.

ВИЖТЕ ОЩЕ >>> ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО – РЕШЕНИЯ

ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА ПРЕДАВАТ ЛИ СЕ ПО НАСЛЕДСТВО?

При тревожните разстройства се откриват три основни фактора: биологичен (с най-малко влияние), отношения в рожденото семейство (с най-голямо влияние) и конкретни обстоятелства от средата (с по-малко влияние). Това означава, че най-голямо значение имат възпитанието и родителският модел в детска възраст. В този смисъл, ако имате родител с тревожно разстройство, можете да го наследите от него най-вече като подражавате несъзнателно на модела.


ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ТРЕВОЖНОСТ НЕ СЕ ЛЕКУВА С АНТИДЕПРЕСАНТИ, А САМО ОТ ПСИХОТЕРАПЕВТ?

Вярно е, доколкото медицинското лечение на панически атаки е симптоматично. Предписаните от психиатър медикаменти потискат различни симптоми и по този начин осигуряват временно облекчение. Същинско излекуване може да бъде постигнато само с дългосрочна психотерапия.


ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПОСТТРАВМАТИЧНО СТРЕСОВО РАЗСТРОЙСТВО ДА ПРОДЪЛЖИ С ГОДИНИ?

Да, възможно е. Според изследвания при 1/3 от случаите на посттравматично стресово разстройство симптомите хронифицират и продължават години наред.


РАБОТАТА С ПСИХОЛОГ ИЛИ ПСИХОТЕРАПЕВТ ПОМАГА ЛИ ПРИ СЕКСУАЛНИ ПРОБЛЕМИ?

Да, когато се касае за психосоматична сексуална дисфункция. Това означава, че трябва да са изключени всички физиологични причини за проблема.
Около 50% от сексуалните дисфункции са на психологическа основа и се дължат на стрес, депресивни или тревожни разстройства, зависимости или други индивидуални причини.


ЗА ДА ЗАПОЧНА ПСИХОТЕРАПИЯ, ТРЯБВА ЛИ ДА СПРА ЛЕКАРСТВА, ПРЕДПИСАНИ ОТ ПСИХИАТЪР?

Не е задължително. Можете да продължавате да ги пиете. Ако решите да спрете, това задължително се прави постепенно и по схема, определена от психиатър.


ЗАЩО ПСИХОТЕРАПИЯТА Е ТОЛКОВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА?

Причините за паническите атаки са добре скрити под множество „психични пластове“, натрупани в продължение на десетки години. Разкриването им няма как да стане бързо.


КАК ДА РАЗБЕРА КОЙ Е “МОЯТ” ТЕРАПЕВТ?

Обикновено истинската връзка между терапевт и клиент се случва в по-дългосрочен план. На първоначалното интервю бихте могли да усетите как се чувствате в присъствието на специалиста и дали бихте се доверили на този човек в процеса.


НЕ ЖИВЕЯ В СОФИЯ МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ ТЕРАПИЯ ПО ТЕЛЕФОНА?

Психотерапията по телефона и през интернет е ефективна, колкото и срещите на живо.

Вижте Нашите Услуги


КАКВО ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА ЗАПОЧНА ПСИХОТЕРАПИЯ В ARHIENG?

1. Свързвате се с нас посредством телефон, електронен адрес или формата на корпоративния сайт;
2. Получавате отговор от нас;
3. Записвате си час за първоначално диагностично интервю;
4. Интервюто се провежда в офиса на компанията или през Интернет;
5. Подписвате договор за услуга;
6. Превеждате договорената сума по сметката на компанията;
7. Записвате си час при специалист от компанията и услугата стартира.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЪРВОНАЧАЛНОТО ДИАГНОСТИЧНО ИНТЕРВЮ?

Запознаване, уточняване на проблемите и желаните цели, избор на план. Продължава между 30 и 60 минути. Цената на интервюто е 100 лв с ДДС.


КАКВИ СА ЦЕНИТЕ И НАЧИНИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ?

Вижте цените за различните психотерапевтични планове тук: ЦЕНИ/пакети, а методите и за плащане тук: Начини за плащане

ПРЕДЛАГАМЕ СПОКОЙСТВИЕ