logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Онлайн психотерапия – един различен вариант!

Напоследък онлайн психотерапия е прекрасен вариант за връзка с психолог или психотерапевт.

За много колеги това е нещо ново, дори неприемливо и се налага да свикват с иновацията. За други това е дългогодишна практика. Ние, специалистите от ArhiEng, сме сред вторите! Работим от самото начало на практиките си и онлайн. Занимавали сме се да се обучим възможно най-добре в онлайн практиката като сме разглеждали детайлно предимствата и недостатъците й. Използваме най-съвременни технологии и максимално добър интернет за работа с онлайн клиентите си. Стараем се да подобряваме всичко за услугата. Стандартно, както и за други въпроси, търсим мнението на хората, с които работим.

Ето какво споделиха част от тях за онлайн психотерапия:

  1. Хора, които живеят на по-отдалечени места:

“Моето лично мнение за онлайн терапията, е че е поднесена по един модерен начин, като улеснява не само пациентите, но също така и психолозите. Спестява време от към транспорт, което всъщност е от голямо значение. Дали е разговор, видео връзка или сеанс на живо е без значение, когато от другата страна стои професионалист.

Технологиите са толкова напреднали, че дори и да не се намирате на един континент, вие може да разговаряте и гледате събеседника в реално време.

Онлайн терапията е съвременната психотерапия, която цели да улесни пациента максимално.”.

“Напоследък оцених много онлайн психотерапията. Живея далече и това ми спестява както доста време, така и пари, тъй като пътувам с такси. Не намирам разлика в качеството на психотерапия.”.

  1. Хора, които предпочитат психотерапия на живо:

“Лично аз предпочитам психотерапия на живо, защото офисът на компанията е на централно място и това е възможност за мен да се разходя. От друга страна, онлайн терапията ми дава възможност да не пропускам часове, например когато съм болна, на почивка съм или времето навън е лошо.”.

“Притеснява ме липсата на “жива” връзка по време на психотерапия. Мисля си, че се губи връзката между мен и терапевта ми. Бих използвала възможността за терапия по телефон, когато съм във ваканция за по-дълго време.”.

“Мисля, че всеки трябва да пробва онлайн терапия, защото усещането е по-различно и за някои неща дори е по-добра. Но все пак сесиите на живо допълват процеса, защото човек влага повече – да отиде до кабинета, да е изцяло отдаден в часа си, да се прибере…С директната сесия мога да видя повече неща от терапевта ми в интеракциите, което е ценно за мен.”.

  1. Семейни и работещи хора с ограничено време:

“Онлайн психотерапия е възможност, когато няма възможност. Когато времето те притиска, когато има физическа невъзможност, когато разстоянието не позволява лична среща. Да, тогава за мен онлайн терапията е възможност.”.

“Когато душата/психиката ми излиза от зоната си на комфорт, за мен е важно тялото ми/физически да се намира на възможно най-любимо и комфортно място. Благодарение на онлайн психотерапия аз имам тази прекрасна възможност.”.

“От както родих взимам часовете си по телефона. Това много ме улеснява, защото използвам времето докато бебето спи. Бях скептична, че ще се получи, но когато пробвах ми хареса. Няма разлика с психотерапия на живо.”.

  1. Българи в чужбина:

“Всъщност аз не знам каква е разликата между онлайн и директна психотерапия. От самото начало работим дистанционно, тъй като съм в чужбина и всичко е перфектно. Връзката е много добра, получих договора си в онлайн формат и фактурите също.”.

“За мен беше важно да не си спирам прогреса и в началото имах притеснения дали онлайн терапията ще има същия ефект и дали ще успея да я взимам също толкова на сериозно. Качеството се запази същото и без значение в коя точка на света се намирам терапията ми остана константа, на която винаги мога да разчитам. “.

  1. Ученици и студенти:

“Малко ми липсва да виждам как реагира терапевтът на нещата, които казвам, но определено усещам подкрепата по същия начин и със същата сила. Мисля, че дори понякога се радвам да водим часовете си по телефона, защото ми е по-лесно да се отпусна, а също е много гъвкаво и удобно като време.”

“Лятото обичам да ходя до кабинета, защото после излизам с приятели в близкия Мол. В останалото време, докато съм на училище, предпочитам онлайн психотерапия, защото ми пести време и енергия. Не мисля, че нещо се променя. Нали и аз и терапевтът сме едни и същи!”.

За терапевтичната връзка времето, пространството и другите обстоятелства нямат такова значение. Нея или я има, или я няма. Въпрос на избор е за клиентите да изберат как им е удобно да провеждат психотерапия. Много от тях избират смесен тип сесии – понякога идват до кабинетите ни, друг път работим онлайн. Най-важното е процесът да не се прекъсва заради второстепенни обстоятелства!

*Цитираните мнения се публикуват със знанието и съгласието на клиентите.