logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
онлайн терапията

Онлайн терапията – съвременната кушетка на Фройд

В последните години онлайн терапията се популяризира и разви. Не случайно започнахме да я наричаме „съвременната кушетка на Фройд“, защото пресъздава отпускането пред терапевта във възможно най-комфортната среда – домашната.

Когато животът е все по-виртуален, няма как услуга като психотерапията да не е съответна на съвремието. В голяма степен практикуването на онлайн терапия зависи от нагласата на психолога или психотерапевта. Добре е специалистът да реши за себе си дали би искал да предлага онлайн услуги и след това да ги предложи на клиентите си. Често хората не знаят, че биха могли да провеждат терапията си онлайн.

Липсата на време за директни сесии е една от преобладаващите причини за прекъсване или отказ от започване на процеса.

Затова се постарахме да създадем удобство за хора, за които разстоянието до офиса е проблем или времето им е твърде малко.

Опитът, който имаме показва, че е въпрос на привикване към онлайн терапията. Средно за 2 до 4 сесии хората започват да се чувстват комфортно онлайн.

Предимства и недостатъци на консултациите с психолог и психотерапевт онлайн и как те засягат хора с различни тревожни разстройства

Ние, специалистите от ArhiEng, харесваме и намираме смисъл в работата онлайн. Всеки един от нас е обучен да работи по този начин.
Винаги сме давали избор на своите клиенти и имаме 3 основни плана за психотерапия, както и други предложения за овладяване на симптоматика при тревожни разстройства. Вече сме писали за предимствата на терапията с психолог или психотерапевт с онлайн практика, където сме подчертали предимства за хората, за които това би бил по-удобен вариант.

Покрай извънредното положение, се наложи всички наши сесии да преминат в онлайн вариант. Така и ние, и нашите клиенти, тествахме изцяло онлайн формата.

Над 86% от хората, предпочели сесии очи в очи, споделиха, че онлайн терапията им е донесла повече сигурност, по-добро управление на личното време и по-голям комфорт в рамките на дома.

Разбрахме от опит какви са предимствата и недостатъците и, което е по-важно – на тази база си направихме изводи, благодарение на които можем да подобрим услугите си. Споделяме ги тук, защото както винаги споделяме неща от практиката си в полза на клиента.

Предимства на онлайн терапията

 • Удобство за хората, които се чувстват по-комфортно в дома си – не се налага да излизат; могат да обособят пространството си за терапия по възможно най-удобния за тях начин. Чувстват се по-защитени – “Моят дом е моята крепост!”.
 • Сигурност за хората, които се притесняват да говорят очи в очи – онлайн терапията би могла да се осъществи и без видео връзка. Липсата на наблюдение върху невербалната комуникация на клиента позволява повече откровеност в много от случаите, в които има затруднения с експресивността на емоциите пред други хора.
 • Дискретност – много хора не споделят с роднини и близки, че ходят на психотерапия и се притесняват да не бъдат видяни, отивайки в терапевтичния кабинет. Онлайн терапията дава изцяло възможността за дискретност, а при желание и за анонимност.
 • Пести време – дава възможност за гъвкаво и адаптивно регулиране на времето в натоварения съвременен живот. За хората, за които управлението на времето е приоритет, този начин позволява прецизен time management. Може да се извърши в удобно време и място – вкъщи, в обедната почивка и т.н. Позволява извършването на тривиални неща по време на терапията, например докато шофирате, бебето ви спи, в командировка сте или просто се занимавате с домакинска работа.
 • Улеснение за българите в чужбина – важно е психотерапията да се води на майчин език, което е огромно преимущество за хора в други държави. Не само заради езиковата бариера (по-богатия речник на роден език), но и заради усещането за близост със собствената култура.
 • По-евтино – спестяване освен от времето и от разходи за гориво, градски транспорт, таксита. Особено в случаите, когато се касае за клиент от по-далечно населено място.От години провеждаме онлайн форма за психотерапия. Сега, когато преминаваме в онлайн работа с клиенти и сме в процес на разкриване на виртуални кабинети, ще запазим по-ниската цена на нашия “Икономичен план”, за да дадем възможност на по-широк кръг от хора да имат възможността да решават проблемите си с наша помощ, за да подобрят психичното си здраве и да започнат да водят пълноценен живот.
 • Физическа сигурност за хора, които се притесняват от инциденти и да излизат на открити пространства. В това число хора с панически атаки, агорафобия, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство.
 • Повече възможности за провеждане на психотерапията – онлайн вариантът може да се извършва чрез видео разговор, по телефон, в чат. Използваме платформи, които позволяват най-висока степен на конфиденциалност и криптирана връзка.
 • Естествен начин на комуникация за младите хора – прогресивните хора са свикнали да общуват по този начин. За тях имейл, скайп, вайбър изпълват живота им целодневно. Ние самите сме високотехнологични. За нас това е естествен начин от развитието ни – развиваме се не само като специалисти, но и като начини за достъпност.
 • 24/7 достъпност – това е един от нашите лайтмотиви. Ние сме винаги насреща без уговорки, за да предложим навременна помощ от доверен специалист по време на психологическа криза или спешна нужда. Свикнали сме да се съобразяваме с времето на клиента.

Как онлайн терапията се отразява при различни психични разстройства?

 • Онлайн психотерапия при паник атаки – изключва се възможността от паник атака в градския транспорт, личния автомобил или придвижването пеша до кабинета.
 • Онлайн терапия при депресия – симптомите при депресия са свързани с апатия, липса на воля за физическа активност, отпадналост. В много от по-тежките случаи дори ставането от леглото е непосилно. Онлайн вариантът за терапия е от изключителна полза в тези случаи.
 • Психотерапия онлайн при повишена тревожност и стрес – тези симптоми се влошават при обществени интеракции, места и ситуации, в които човекът няма контрол (каквато е психотерапията в кабинет).
 • При обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) – на чуждо място, където хората с ОКР нямат контрол над хигиената и подредбата, се чувстват некомфортно. Често закъсняват за директните сесии, за да изпълнят някои от компулсивните ритуали като това да се върнат до вкъщи, например. Работата онлайн предотвратява тези възможности.
 • При фобии (като агорафобия, социална фобия и други) – не се налага клиентите да се сблъскват със страховете си като престой на открити или закрити пространства, контакт или придвижване сред хора и специфични ситуации/обекти, които касаят фобиите им.
 • При хипохондрия – ограничават се притесненията около заразяване с вируси и опасни болести (психотерапевтичните кабинети са места посещавани от много непознати хора всеки ден).
 • Семейна терапия онлайн – голямо затруднение за семействата е на кой да оставят децата си по време на терапия, в която присъстват и двамата родители. Онлайн терапията е перфектния вариант. Освен това тя позволява и конферентни връзки за случаи, в които родителите са разделени или се налага включването на други членове от разширеното семейство (баби, дядовци и т.н.).
 • Онлайн терапия при тийнейджъри – те така или иначе „живеят“ онлайн. Резултатите са много по-добри, защото възприемат онлайн терапията като нещо “готино”, което правят за себе си, а не като неприятното усещане, че отиват на лекар в кабинет.

Недостатъци на онлайн терапията

 • Ако интернетът не върви гладко, връзката може да се разпадне. За щастие, ние предлагаме вариант и за терапия по телефон.
 • Има хора, които предпочитат топлината на личния контакт и се доверяват по-лесно. Част от тях отхвърлят варианта за онлайн терапия предварително и нямат нужда дори да опитват. Но след като покрай извънредното положение, преминахме изцяло в онлайн форма, се оказа че 86% избрали психотерапия в кабинета ни, започват да разбират предимствата на този метод. Част от тях признават, че се отпускат по-лесно. Други харесват възможността да не пътуват, да управляват времето си по-удобно за тях и т.н.
 • У дома има разсейващи фактори – шум, присъствието на други хора. Те водят до дискомфорт. Но ние имаме опит и в това: от години сме насреща 24/7 и в много от случаите клиентът звъни, от където е в момента и то в критична за него ситуация. Съумяваме да го успокоим в подобни моменти. Т.е. можем да се справим още по-добре, когато сесията е планирана.
 • Технологиите са твърде нови и онлайн терапията не е достатъчно изследвана. Хората, които не са свикнали да “живеят онлайн”, често се притесняват от технологиите. Ние сме свикнали, защото от години имаме такава форма. Ние самите сме високотехнологични и се стремим да сме полезни за клиентите си не само чрез професионалните си умения, но и като достъпност за всеки. Това, че за нас е толкова естествено е успокояващо и за голяма част от нашите клиенти.

В заключение, смятаме да наблегнем на онлайн терапията

Високите технологии са бъдещето, част от тях са настояще за огромен брой хора. Затова сме в крак с тях. На крачка сме от създаването на виртуални кабинети за още повече удобство. Ще използваме собствени системи (вместо на трети страни като мейл, вайбър и т.н.). Това ще създаде още по-висока степен не само на психологически комфорт за клиента, но и като сигурност за неговите данни (споделеното ще е само при нас и на никакви трети сървъри).

След официалното прекратяване на извънредното положение в държавата, оставаме на разположение и за работа в кабинетите ни за тези от вас, които предпочитат личния контакт.

Освен опита, който придобихме по време на извънредното положение, следим в реално време и как се възприема онлайн терапията в световен мащаб. Ако ви е интересно, можете да прочетете споделен опит на наши колеги:

Как онлайн терапията може да ви помогне? (ES)
https://psicologiaymente.com/clinica/terapia-online-coronavirus
Защо онлайн терапията става толкова популярна? (EN)
https://www.betterhelp.com/advice/therapy/why-online-psychotherapy-is-becoming-so-popular/


Вижте още: Паник атака и работа по телефон


Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

 • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
 • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
 • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
 • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
 • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
 • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
 • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
 • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.