logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Пднически атаки и женска роля

Дали жените с панически атаки излизат от ролята си?

Да! Паническият пристъп е състояние на силен и ужасяващ страх, за който няма видима причина. Придружен е с редица телесни симптоми, които обаче са с психична основа. Основните симптоми включват:

В по-напреднал стадий паническите атаки “инвалидизират” хората, защото те придобиват избягващо поведение към места, ситуации и хора, които са свързани с предходен пристъп.

Статистики сочат, че 22,7 % от човечеството са изпитвали панически атаки поне веднъж в живота си. Броят на жените, засегнати от това състояние, е двоен от този на мъжете.

Какво се случва с жените с панически атаки?

Така нареченият страх от страха (страх от последваща паник атака) кара жените да ограничават редица типични неща от тяхното ежедневие:

Готвене

Жените с панически атаки често прекратяват това занимание. Симптомът на треперене им пречи да режат продуктите; на печката е топло, а това засилва усещането за прилив на топли вълни; като цяло допирът с храни и усещането на миризми предизвиква гадене у тях; причернява им; нямат търпение и желание да се занимават, а и често нямат апетит.

Чистене и грижа за дома

Въпреки че използват чистенето за отвличане на вниманието, жените с паники спират да го правят редовно, защото смятат, че се засилват телесните симптоми. Липсват мотивация и сила.

Поддържане на привлекателен външен вид

Отново коства доста енергия. Основен фактор да се спрат грижите за външния вид е липсата на мотивация за това, както отпадането на солидна част от социалния живот. А и когато жената се чувства зле, не ѝ е до гримиране и прически. Още повече, ако това се случва в салони за красота – места, които са предпоставка за получаване на панически атаки.

Посещаване на културни мероприятия

Категорично отпада от списъка с хоби занимания. Тълпата от хора, задушното пространство и продължителното времетраене на мероприятията предизвикват панически атаки.

Пазаруване

Също е едно от първите неща, които отпадат. Пазаруването на продукти от битов характер се избягва от жените с панически атаки, най-вече заради неразборията в магазините и чакането на дълги опашки. Харченето на пари също е фактор.

Покупките на дрехи и козметика се ограничават по подобни причини

В моловете има много хора; често ескалаторите и асансьорите са предпоставка за паника; в масовите магазини всичко е разхвърляно; като цяло жените с панически атаки спират да усещат нуждата от това да си купуват нови неща.

Секс и интимност

Със сигурност с паник атаките се понижава либидото, още повечето ако жената приема медикаменти за тях. Налице е страх от сексуалните отношения, защото биха могли да предизвикат панически пристъп, и често възбудата се бърка с такъв. Състоянието на панически атаки е свързано с голяма доза егоцентризъм, което повлиява желанието на жените да дават интимност на мъжете си. Това само по себе си влошава семейните отношения.

Майчини грижи

Обикновено заради паниките жените започват да се нуждаят от помощ по отношение отглеждането на децата – водене на училище, приготвяне на храна и т.н. Стараят се децата им да не разбират, че са в криза, което води до избягващо поведение и дистанция.

В заключение се вижда

Отпадането на заниманията, характерни за женската роля, отваря едно широко пространство в живота на жените с панически атаки. Още повече, ако те прекратят и професионалните си дейности, което в повечето случаи се случва. Това не е оптимален вариант за излизане от паническото състояние, защото именно паниките се наместват в това свободно време и пространство!