logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Из симптомите: Сърцебиене

Задължителната комбинация

Почти всяка паник атака протича с интензивно сърцебиене. То е от основните и водещи симптоми на пристъпа и често се придружава от чувство на задух и страх от смъртта. В хода на паническата атака настъпва внезапно, без предизвестие и явна причина, която да го провокира. Продължителността му е в рамките на десет минути, но в редки случаи може да продължи и по-дълго. То е една от водещите причини за търсене на спешна медицинска помощ при засегнатите и провеждането на ред изследвания за отхвърляне на тежки и животозастрашаващи състояния, също свързани със сърцебиене.

Паник атака и различните видове сърцебиене

Под този термин страдащите от паник атаки разбират различни състояния и усещания, които произхождат от сърдечната област, които те свързват с дейността на сърцето или състоянието на сърдечния мускул.

По-силно

Първата група подобни симптоми са свързани с форсираното увеличаване на ударния обем на сърцето. Като една помпа, то започва да изтласква по-големи обеми кръв. Така, повишавайки дебита, осигурява по-добро кръвоснабдяване на органите и тъканите в човешкото тяло и основно на мускулите и мозъка.

Съответно придружаващи симптоми са: усещане за вълна от разливаща се по тялото топлина, чуване на сърдечните пулсации в ушите и/или долавянето им в главата. Може също така да бъдат видяни сърдечните удари повдигащи ритмично гръдния кош или да се усетят пулсациите на коремната аорта в коремната кухина. Възможно е да бъде преживяно и усещане за пулсиране на цялото тяло. При този вид сърцебиене сърдечната честота остава нормална. Измерена, тя рядко надхвърля седемдесет, осемедесет удара в минута.

По-бързо

Друг вариант на сърцебиене при паник атака, който болните разпознават, е свързан с ускорената сърдечна дейност. При него се увеличава пулсовата честота на сърцето и преминава нормалните сто удара в минута. Усещането е как сърцето бясно препуска в гърдите. Състоянието се нарича тахикардия. Понякога е трудно да бъде измерен пулс на артерия радиалис на китката, където обичайно се напипва. Може да бъде придружено с леко замайване и възприятие за страхова напрегнатост и чувство, че нещо сериозно не е наред.

Неравномерно

Много рядко се среща друга форма на сърцебиене, което само по себе си може да отключи паник атака или да е следствие от такава. Това са така наречените екстрасистоли или прескачане на сърцето. Става дума за пропускане на един такт и последващ по-интензивен сърдечен удар. Усеща се като преобръщане в гърдите или като внезапна проява на задух и е по-характерно като цяло за тревожните разстройства, особено за тези, които са свързани с хроничен стрес.

Паник атаката води до сърцебиене, а не обратното

Причината за поява на сърцебиене при паник атака е отделянето на адреналин и норадреналин от надбъбречната жлеза. Тя е част от ендокринната система. Тази ситема се състои от жлези с вътрешна секреция, които отговарят за хуморалната регулация на процесите в тялото. Сърцебиене се провокира при получаване на сигнал от централната нервна система за опасност. Процеса стартира моментално. В кръвния поток постъпват високи количества от хормоните адреналин и норадреналин, които повлияват сърдечната дейност. Те увеличават ударния обем и ускоряват пулсовата честота. Тяхното действие започва секунди след отделянето им и се изчерпва в рамките на една до три минути, ако не се отделят нови количества от надбъбрека. Това е причината при паник атака бурната физиологична реакция на сърцебиене да продължава толкова кратко. За пациентите преживяването е драматично и те имат усещането, че продължава часове. Толкова мощна е придружаващата емоционална реакция на страх.

Донякъде успокояващо

По своята природа разгледаното сърцебиене при паник атаки не представлява непосредствена опасност за живота и здравето на потърпевшия. По-сериозен се оказва проблема със създаващия се хроничен стрес и тревожност, които отключват системни реакции, в следствие на отделяните, по време на пристъп, стероидни хормони. Те водят, в крайна сметка, до трайно повишаване на кръвното налягане, язва на стомаха и/или дванадесетопръстника и стрес, който е част от, така наречения, метаболитен синдром. Той, от своя страна, е предпоставка за атеросклероза и исхемична болест на сърцето.

И ако сърцебиенето в краткосрочен план не е животозастрашаващо, то паническото разстройство, в дългосрочен, може да доведе до сериозни проблеми със здравето.