logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panik-ataka-i-svetovyrtej

Из симптомите: Паник атака и световъртеж

Когато земното кълбо се върти неправилно

Един неприятен симптом в хода на панически пристъп е появата на световъртеж. Понякога паник атаката започва с него, а има случаи, в които той продължава и след преминаването на пристъпа.

Панически пристъп е състояние на страхова напрегнатост с поява на симптоми като задух, изтръпване, сърцебиене и често световъртеж. Той е един от най-неприятните проявления на тази патология.

Безпокои силно страдащите от паническо разстройство, защото има необясним произход. Това, че е свързан с мозъка, също тревожи хората и създава опасения за фатален изход на кризата. Страдащите се опасяват да не получат инсулт или да не загубят съзнание.

При отсъствие на паническо разстройство, световъртежът обичайно издава тежка увреда във функционирането на мозъка, обичайно с токсичен или от вестибуларния апарат генезис. Подобни съмнения задължително следва да се изследват, като тяхното отхвърляне навежда на хипотезата за световъртеж с психогенен произход. Това се случва при страдащите с паник атаки. При тях субективното усещане за загуба на контрол върху равновесието е силно. Те чувстват, че земята под краката им се клати, че залитат, усещат специфична замаяност и зашеметеност.

Преглед при УНГ специалист категорично отхвърля увреда на вестибуларния апарат. Това не успокоява болните, защото техните преживявания са съвсем реални. Разбира се, от психотерапевтична гледна точка е интересно, на символно ниво, защо «не са стабилни», «губят равновесие» и «не могат да стоят на краката си».

Страдащите винаги имат ясен и конкретен отговор на тези въпроси за дадената ситуация, които подлежат на задълбочен анализ. Той води към разбулване на психологическия конфликт в основата на паническото разстройство. Тях обаче ги интересува единствено да не бъде увредено здравословното им състояние от инсулт или парализа. Застрашително им изглежда също изтръпването на крайниците, усещането за слабост в тях – все симптоми, разкриващи тежко неврологично заболяване.

Световъртежът сам по себе си може да отключи панически пристъп. Динамиката е следната:

  • Появата му е несъзнаван процес и в един момент клиентът усеща нестабилност.
  • Вглежда се в себе си.
  • Това, което открива, го плаши.
  • Има усещане, че ще започне да залита.
  • Явно става нещо опасно с него.
  • Паник атаката вече е налична.

Когато световъртежът е в следствие на панически пристъп, тоест появил се е след разгръщането му и са налични и други симптоми, тогава е в резултат от хипервентилация. Проявява се като естествен физиологичен механизъм от интензивните дихателни движения, които често съпътстват кризата. В този случай с преминаването на атаката световъртежът също отслабава и изчезва.

Независимо първопричина или следствие на паническият пристъп е симптомът световъртеж, имаме силно неприятно преживяване на загуба на стабилност и контрол. Това всъщност плаши хората с паническо разстройство. И върху това следва да се постави акцентът в психотерапевтичната и консултантската работа.