logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panicheski-pristyp-i-visoko-kryvno-nalqgane

Панически пристъп и високо кръвно налягане

Не стига една беля!

Комбинацията между панически пристъп и високо кръвно налягане е почти задължителна. Високите стойности на систолното и диастолното налягане се наричат хипертония. Въпреки че не е симптом на паник атака, кръвното се явява винаги като симптом от нея. То усложнява ситуацията с разтърсващите последици за организма, които отшумяват дълго след приключване на кризата. Паническото разстройство се демонстрира посредством паническия пристъп. Вегетативната буря, която се предизвиква, повишава и кръвното налягане. Някои от симптомите – замайване, световъртеж, гадене, повръщане, могат да бъдат директна проява на колебание в систолното налягане. За хипертония се говори, когато стойностите преминат 140 мм. живачен стълб за систолното и 90 мм. за диастолното. Причините за това могат да бъдат различни и следва да бъдат изяснени от лекуващия лекар.

Високо кръвно и паника – неизбежната връзка.

Тук ще бъде разгледана само хипертонията вследствие на паник атака. Механизмът на възникването ѝ е следният:

Неочакваното и екстремно начало на пристъпа отключва емоция на страх. Надбъбречната жлеза реагира моментално с отделяне на адреналин и норадреналин в кръвния поток. Тези хормони предизвикват рязкото свиване на артериалните съдове с динамично повишаване на кръвното налягане до стойности над нормалните. Драматично се покачва рискът от инфаркт или инсулт при обременени пациенти. Организмът започва да работи в авариен режим не само поради паник атаката, а и защото високото кръвно поставя тялото в ситуация с повишени изисквания.

И тъй като хората с паническо разстройство притежават апарат за кръвно налягане, когато си го измерят и установят, че е повишено, се стряскат още повече. Порочният кръг се затваря с отделянето на допълнителни количества хормони на стреса в резултат на страха. Секрецията на друг вид хормони – на кортикостероиди от надбъбречната жлеза, има тенденцията трайно да повишава кръвното с по няколко единици и да го задържа високо за по-дълъг период от време. Допълнително се уврежда храносмилателната система и имунитета.

Има и добри новини.

Успокоително е, че става дума за млади и физически здрави хора, при които хипертоничната криза е инцидентна и в хода на паник атаката. Запускането на паническото разстройство и последващите системни епизоди на високо кръвно налягане биха могли да променят трайно нагласите на организма с отключване на хипертонична болест. Решаването на водещия проблем – синдрома панически пристъп отстранява и опасността от високо кръвно налягане. Без медикаменти. Веднага. За това трябва да бъдат взети мерки преди да е станало късно и да се е развила хипертонична болест. При нея вече се наблюдава трайно повишение на стойностите и системно поражение на всички органи и тъкани в организма.
Много рядко в клиничната практика се наблюдават инциденти вследствие от високо кръвно налягане в хода на панически пристъп. Не са необичайни обаче симптомите на забавено възстановяване от преживяния телесен стрес. Важно е лечението на паническото разстройство, а не приемането на медикаменти за повлияване на хипертонията. Тя се явява само симптом на психологическия проблем.