logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
lechenie panik ataka

Опасната връзка

Ключов момент в медицинския подход към всяка паническа атака е нейното лечение. Нека разгледаме един аспект от него – медикаментите. Те са част от симптоматичното третиране на паническото разстройство и могат да бъдат разделени по механизъм на действие и по начин на употреба. По механизъм се има предвид върху кои мозъчни структури въздействат, а при начин става дума за това, дали се взимат при нужда или са част от дългосрочната стратегия за лечение на паник атаките.

Паническа атака се нарича внезапен, повтарящ се пристъп на висока тревожност, която настъпва изненедващо за пациента и предизвиква страх за живота и опасения от полудяване.

Лекарства при панически атака

Медикаментите, прилагани при паники са различни по химичен състав вещества, с психоактивна природа, целящи да повлияят благоприятно симптомите и основния проблем. Те променят мозъчната биохимия в посока нормализирането ѝ.

При панически пристъп се прилагат следните групи лекарствени средства:

 • Транквиланти. „Успокоителни“. Това са лекарства, които успешно подтискат тревожността и са ефективни за овладяване на паник атака и за предпазване от нея. Това са хапчетата, които създават опасни връзки. След продължителен прием човек не може да ги спре, защото се създава зависимост. Това са Диазепам, Лексотан, Ривотрил. Неслучайно се предписват само със зелена рецепта;
 • Антидепресанти. „Розовите хапчета“. Тези медикаменти са първи избор за лечение на паническа атака. С добър ефект са и повлияват успешно съпътстващата депресия. Проблем са страничните действия, описани в листовката, които често са същите като симптомите, които трябва да лекуват. Така човек не знае паника ли получава или има странична реакция от приема;
 • Невролептици. „Хапчета за луди“. Предизвикват истински страх при хората с паника, защото обичайно се предписват при болни с шизофрения. Засилват опасенията „дали не съм полудял вече“. Рядко се прилагат за терапия на паники;
 • Билкови производни. „За всеки случай“. С изключително бърз и добър успокояващ ефект са. Използват се тинктура от Валериана и Валидол. За съжаление голяма част от страдащите ги приемат за слаби и недостатъчно ефективни.

Неразделни

Независимо къде се намира и какво прави, човекът с паническа атака винаги носи със себе си лекарство. То е верният му спътник, който никога няма да го предаде и изостави в беда. Усещането, че е в чантата или джоба му го успокоява. При нужда може веднага да вземе вълшебното хапче. Щом е започнало лечението всичко е наред. Облекчението може да настъпи дори и веднага след приема или най-малкото е близо.

Хората с паническа атака често изпитват логистични трудности по осигуряване на необходимото им лечение, защото медикаментите биват предписвани на специални рецепти. Но пък опасността да останат без тях предизвиква преживяване на тревожност, сравнимо с панически пристъп. За това паническата атака и лекарствата са неразделни.

Нека бъдем честни

Всъщност хората с паники не харесват лекарствата. Всеки път преди да вземат от тях се чудят дали е правилно. Колебаят се понякога дори когато имат пристъп. За тях медикаментите са опасно нещо, което ако не се приема правилно ще застраши здравето им. Чудят се също така, тъйкато взимат обикновено по половинка от дозата при паник атака, кога могат да вземат и другата половинка. Да не се окаже много. Други въпроси, които ги вълнуват са дали ще подейства лекарството, кога ще е това и колко време след това не трябва да се взима отново хапче. Хем е опасно, хем не може без тях. И по-добре да ги има… за всеки случай.

Специалистът е решаващ

При лечение на паническа атака с медикаменти има много тънки моменти. Съществена роля в него има специалистът психиатър и в най-добър интерес на пациента е важно той да не бъде сменян всеки път. Това е, за да може да проследи лечението и да прецени точната доза и вид лекарство, подходящи за конкретния пациент. По този начин се постига най-добър ефект от лечението в перспектива. Реактивността на организма и съответно повлияването от химията са строго индивидуални. Ние като психотерапевти не предписваме медикаменти, а също така и не прекратяваме терапията с тях. За нас психологическата работа е по-важна и първостепенна в хода на оздравяването. Затова наличието на психоактивен медикамент в процеса само го усложнява. В не малко случаи след психотерапевтичната интервенция и овладяване на проблема ни се налага да влагаме усилия в изваждането на хапчетата от живота на клиента и борба с тежките психологически прояви на лекарствена зависимост. От наша гледна точка вярната и правилна стратегия при лечение на паник атака е да се започне с интензивен курс психотерапия и лекарства да се включват само ако симптомите са непоносими за човека, случаят е запуснат, или не се поддава на терапия.

Страничните ефекти, в дългосрочен план, при лекарствата са ясни. При психотерапията, при адекватно водене на случая, не се наблюдават. Изборът винаги е в ръцете на човека.
Дали да бъде клиент или да бъде пациент.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

 • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
 • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
 • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
 • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
 • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
 • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
 • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
 • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.