logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
mobilni-prilojeniq-i-panik-ataki

Може ли смартфонът да помогне при паник атаки?

Защо не!

Технологиите напредват, а с тях и алтернативните начини за предотвратяване на паник атаки. Много голяма част от хората в България разполагат със смартфони. Превърнало се е в стандарт човек да притежава такава технология. Приложенията са достъпни, а в повечето случаи дори са безплатни. Маркетите за мобилни приложения предлагат голям избор от апликации, които могат да са полезни, когато се появи паниката.

Какво всъщност се случва?

Човек получава паник атака!

Трудно му е да диша, коремът му се свива, започва да се поти, сърцето му бие силно, може да му се завие свят… И в този момент се досеща, че не е сам. Смартфонът е в джоба му. Това би могло да е спасението? Може и да не е, но защо да не пробва. Така и така положението няма много накъде да се влошава!

Ключовото в тази ситуация е устройството да е на достъпно място. Ако е в джоба или в ръката, най-добре! Колкото по-бързо се реагира в такава ситуация, толкова по-добре. Така не се дава възможност на пристъпа да се разгърне.

Човекът включва приложението и просто следва инструкциите, които го водят през някоя техника за незабавно повлияване на пристъпа. Каква ще е техниката зависи от приложението и от предпочитанията на потребителя. След няколко минути, ако човек изпълнява съсредоточено и съвестно инструкциите, пристъпът трябва да намалее и да отшуми.

Каква е тайната?

Всъщност повечето такива софтуери имат заложени от една до няколко различни вариации на техники за справяне с тревожността. Ако се изпълняват инструкциите, много бързо се възстановява физиологическото функциониране, близко до нормата. Част от тези техники са свързани с дишане, стягане и отпускане на мускулите или визуализации. Всички те, освен че релаксират тялото, отклоняват и вниманието на страдащия от паниката и го насочват в посока справяне с актуалния проблем.

Могат ли приложенията да се ползват за превенция?

В повечето от тях има подробна информация за това какво е паник атака, какви са възможните причини и каква е прогнозата за потърпевшия. Могат да са включени и медитативни техники, полета за обратна връзка (тип дневник), както и техники, свързани с регулация на настроенията.

Различни приложения могат да превърнат смартфона в помощник в борбата с паник атаките. Те успешно намаляват силата на симптомите. Често пъти проблемите, които стоят скрити зад тези симптомни прояви, намират други пътища и се проявяват в друг аспект от живота. Психотерапията може да бъде съпровождана от такива софтуери. Дори клиентите споделят, че научават много за себе си и за паниките, когато ги използват. Не случайно самите ние използваме технологиите, за да предлагаме онлайн терапия.

За трайно решаване на проблемните паник атаки човек е добре да се обърне и към психотерапевт.Предимства на онлайн психотерапията

Над 86% от хората, предпочели сесии очи в очи, споделиха, че онлайн терапията им е донесла повече сигурност, по-добро управление на личното време и по-голям комфорт в рамките на дома.

  • Удобство – провежда се в комфорта на дома ви.
  • Безопасност – няма да излизате в натоварения трафик, на открити пространства и сред много хора.
  • Физическа сигурност за хора, които се притесняват от инциденти и да излизат на открити пространства. В това число хора с панически атаки, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство или фобии от открити пространства и взаимодействия с хора.
  • Облекчение – ако се притеснявате от разговори очи в очи, ще се подбере подходящия канал за комуникация. Най-добрите ни старши специалисти са онлайн, за улеснение на хората, които предпочитат липсата на наблюдение върху невербалната комуникация. Онлайн терапията би могла да се осъществи и без видео връзка, например по телефона.
  • Пести време – притежавате пълен контрол върху личното си време. Може да се извърши в удобно време и място – вкъщи, в обедната почивка и т.н. Позволява извършването на тривиални неща по време на терапията, например докато шофирате, бебето ви спи, в командировка сте или просто се занимавате с домакинска работа.
  • Улеснение за българи в чужбина – важно е психотерапията да се води на майчин език, което е огромно преимущество за хора в други държави.
  • 24/7 достъпност – защото паник атаките не подбират време и място. Навременната намеса на доверен специалист спестява страданието и неприятното преживяване.

Вижте подробното описание на предимствата на онлайн терапията, предлагана от ArhiEng.