logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panichesko razstroistvo

Паническо разстройство – първи стъпки – поставянето на диагноза

Паническо разстройство е състояние на пристъпи на немотивиран страх, придружен от телесни симптоми. То се явява част от голямата група на тревожните разстройства. Може да бъде придружено от агорафобия. Това е специфична фобия към пространства и височини.

За да се постави диагноза паническо разстройство трябва да бъдат покрити поне четири критерия по Международната Класификация на Болестите – МКБ. Поставянето ѝ обаче е сложна задача, която стои не пред лекарите, а пред пациента. Повечето страдащи упорито отказват да се съгласят, че проблема не е телесен, а е психически.

Така започва дългата разходка. По болнични кабинети, врачки, народни лечители, лековити места. А проблемът упорито отказва да си тръгне.

Основни спирки

По пътя към решаването на паник атаките задължително се минава по следните стъпки:

 • Пълни изследвания на кръв и урина. Важно е да се получи тази обща информация за здравословното състояние на пациента. Задължителна процедура е;
 • Срещата с кардиолог включва ЕКГ, ЕхоЕКГ. Необходима е, за да бъде изключен кардиологичен проблем. Често се открива лекостепенна увреда на една от сърдечните клапи;
 • Преглед от ендокринолог. Понякога проблеми на жлезите с вътрешна секреция се проявяват със симптоми като при паническо разстройство;
 • Задължително се минава при невролог. Скенер и Ядрено-Магнитен Резонанс са стандартно предложение за изясняване на проблеми с централната нервна система. Трудно се понасят от пациентите с паника.

Междинни спирки

Редовно посещение на спешни кабинети и екипи на спешна медицинска помощ. Измерване на пулс, кръвно налягане, ЕКГ, разговор с лекаря и диазепам мускулно. Има пациенти, които си правят пълни медицински изследвания. Интернист, хирург, АГ, ехограф, алерголог, хематолог, УНГ, очен и всичко, което се предлага по списъка услуги на някоя болница. Най-честата констатация е „клинично здрав“. Ако пък нещо не е съвсем наред, пациентите се хващат за него като „удавник за сламка“, само и само да не е психически проблема, да не са „луди“. Всеки проблем в тялото е по-добре.

Проблемът набира скорост междувременно. Появяват се нови симптоми, а старите си стоят, страхът и тревожността се засилват.

Последна спирка

Голямата разходка завършва с посещение при психиатър, който изслушва разбиращо пациента и му предлага медикаментозно лечение. Диагнозата вече е ясна. Паническо разстройство.

Ние препоръчваме, дори и в началото на дългото обикаляне по лекарските кабинети да е видно, че става дума за панически пристъп, да бъдат направени необходимите медицински прегледи при специалист. Важно е да бъдат отхвърлени категорично телесни причини за оплакванията.

За окончателното лечение на паническо разстройство, след посещението при психиатър има една спирка по желание. При психотерапевта.
Това лекува.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

 • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
 • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
 • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
 • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
 • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
 • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
 • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
 • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.