logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panik-ataka-i-gadene

Из симптомите: Паник атака и гадене

В клиничната практика често се среща гадене като симптом на паник атака. То може да съществува изолирано или като част от комплекса телесни проблеми, придружаващи пристъпа. Също така има случаи, в които персистира преди и след него и налага допълнително изследване и лечение.

Паник атака се нарича клиничната проява на паническо разстройство, която протича с гадене, сърцебиене, световъртеж, тремор и други физически симптоми. Почти винаги се придружава от страх за живота. Внезапната ѝ поява е озадачаваща за болните и е причина за търсене на медицинска помощ. Гаденето е част от психосоматичния синдром при панически пристъп.

Когато един психологически проблем дълго време не намира решение, той започва да се надгражда и в даден момент рефлектира в тялото. Така се създава група от оплаквания със сходен произход, в случая от храносмилателната система – самостоятелно или в комбинация с други.

Гаденето е усещане за стомашен дискомфорт, тежест в областта на епигастриума, и е от честите прояви в хода на паник атака. Рядко може да настъпи повдигане и повръщане на стомашно съдържимото. Това може да бъде предшествано от усещане за препълнен стомах, повишено слюноотделяне, позиви за повръщане, болки в корема, подуване, газове и киселини в хода или извън паник атака.

Гадене може да има и без паник атака.

Функционалният механизъм на гаденето е да алармира организма, че е била приета развалена или негодна храна. Следващ процес е да бъде подготвена нейната евакуация от храносмилателната система. По този начин тялото се освобождава от развалена, бактериално контаминирана или отровна храна. При съмнение на организма, че е приел нещо «неядивно», за което съди по симптомите на интоксикация, той бърза да се отърве от него.

При паник атака симптомите са подобни на тези при отравяне на тялото и се предизвиква гадене. Сърцебиенето, изпотяването, замайването, тремора показват, че нещо не е наред. И организмът взима мерки да се прочисти от възможни токсини.

Физиологични причини за гадене при паник атака.

За възникване на гадене в хода на панически пристъп има няколко основни патологични причини. Водещата е, че при отделянето на адреналин и норадреналин при паник атака се извършва преразпределение на кръвообращението. Големи обеми кръв се извеждат от храносмилателната система и се пренасочват към мускулите. Това често прекъсва ненадейно и по средата процесите в коремните органи. Създават се условия за тъканно страдание, вследствие от липсата на кислород и хранителни вещества. Спирането им намалява отделянето на мукус от клетките на стомаха. Това е вещество, което предпазва стомашната стената от агресивното действие на солната киселина. Когато мукуса е недостатъчен. стомашната лигавица е изложена на директно корозивно действие и се получава химическо изгаряне. Отделно при състояние на стрес се повишава киселинноста и увреждащото действие на самата солна киселина.

И още поражения.

Паралелен механизъм на увреда е свързан с отделянето на друг хормон на надбъбречната жлеза. При хроничен стрес, който често придружава паническото разстройство, се отделят и поддържат високи нива на кортикостероиди, които засилват негативните ефекти върху храносмилателната система. Те действат в рамките на часове и уврежданията могат да достигнат до хроничен гастрит с болки и парене, гадене и киселини. При по-тежки и продължителни въздействия може да се стигне до появата на стомашна или дуоденална язва, която да наложи сериозно, понякога и оперативно лечение.

При всички случаи на продължаващ стомашен дискомфорт следва да се установи причината за него. Фиброгастроскопията е предпочитан метод за изясняване на патологията.

В заключение, гаденето при паник атака възниква вследствие отключването на естествени механизми за защита на организма. Проблем се явяват дълготрайните стресогенни въздействия на паническото разстройство върху храносмилателната система. При липса на лечение се усложняват и могат да доведат до опасни за живота последици. Медикаментозното лечение се провежда от гастроентеролог, а психологическата терапия на основната причина – от психотерапевт.