logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Промоции и паник атаки

Промоции и паник атаки

Хората, преживели паник атаки, често споделят за засилване на симптомите им, когато става въпрос за промоции. Дали обаче това е свързано със суматохата около намаленията, или причините се коренят в отношението към света? Намаленията винаги ли са най-доброто решение за човек, страдащ от паническо разстройство?

Положителната страна на промоциите!

Промоцията често пъти е единственото решение за тези хора. Ако има два артикула със сходни качества, то предпочитаният е този от тях, който е на промоция. Тъй като дилемата дали са взели правилно решение ги съпътства цял живот, намаленията са като джокер за тях. Намаленият артикул е по-изгодното решение, значи е и по-правилното. И всичко е наред!

Защо тогава се появяват паник атаки?

Да вземем за пример супермаркетите (често родно място на много панически пристъпи). Ако човек се огледа на всяка секция, има поне по един артикул от вид, който е намален. Това ще рече, че можем да си закупим всички нужни продукти с отстъпка от 5% до 50%.

Единствената уловка е, че всяка седмица са различни марки. Ако се следва тази стратегия, след около година пазаруване ще сме пробвали всички марки на пазара (без най-скъпите, защото те, дори когато са намалени, си остават скъпи). Проблемът е, че тези хора, вече наясно какъв продукт си купуват, не спират да взимат от намаления такъв, дори и да не им харесва най-много. Биха могли и да проявят въображение: когато техният любим шампоан е намален, да си купят 5, за да имат за цяла година. Другият вариант, който стои пред тях, е да обиколят 2-3 магазина, търсейки къде е намален нужният продукт. Този процес може и да е финансово изгоден, но е емоциоално натоварващ.

Отрицателната страна на промоциите!

Клиент с паник атаки споделя, че когато има промоции, той се чувства длъжен да си купи нещо, не защото му трябва, а просто защото е изгодно. Случвало се даже да вземе пари на заем, за да си закупи непотребен продукт, само защото е изгодно и може в бъдеще да му потрябва.

Често пъти хората, предразположени към панически атаки, се чувстват зле, ако си купят дрехата, която им стои добре, но не е на промоция. Биха могли да изчакат, докато я намалят, и да си я купят изгодно. Не е единичен случай в практиката тези клиенти да си купуват дрехи, които не са техният размер, само защото са на някоя любима тяхна марка и са намалени.

Това, което провокира паник атаките, не са изгодните покупки. В стремежа си да не пропуснем ,,златната възможност“, често взимаме емоционални и прибързани решения. Когато се огледаме, в крайна сметка, повечето неща, които има наоколо, са неща, които сме си купили от промоции. Решението да се възползваме от някоя промоция, не е това, което провокира симптомите.

Нагласите, които стоят зад решенията ни, са това, което причинява страданието, породено от паник атаките. Тези нагласи биха могли да се преразгледат в хода на терапевтичния процес.