logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Може ли харченето на пари да провокира паник атаки?

Да. Когато харченето на пари е съпроводено с преживяване на гняв или страх, тo може да отключи паник атаки. Парите, като разменна монета, се използват от всички народи в продължение на стотици години. Те са необходимо средство за размяна, с цел улеснение живота на хората в нашата култура. Парите въздействат по различни начини на хората. Някои ги отричат и смятат за порок, а други ги преследват и превръщат във фикс идея. Как влияят те всъщност на хората с паник атаки?

Отношението към парите се формира в ранното детство

За да може да се въздейства върху начина, по който се отнасяме към харченето на пари, се налагат сериозни структурни промени в ценностната система на човек. Това не винаги е постижимо. Забелязва се устойчива тенденция хората с подобни ценности да се отнасят към парите си по сходен начин.

Силните емоции, свързани с парите

Ако обърнем внимание и сме откровени със себе си, ние всички започваме да се вълнуваме, когато стане дума за финикийските знаци. Повечето хора се радват на парите, които са изкарали, защото те репрезентират награда за техните усилия. Други основно планират какво да купят, за да си доставят радост. Трети ги пестят и стискат. Във всички случаи те са проявление на вложен труд, умения и време. На никого не му се иска да ги прахоса, да направи грешна инвестиция или да ги изгуби. Защото това би означавало, че не цени времето и труда си.

Как парите спомагат за развитието на Агорафобия?

Хората с Панически атаки, дори когато са си купили ,,правилната стока“, преживяват несигурност и колебание. То ги съпровожда преди, по време на и след покупката. Тази вътрешна обърканост поражда негативни емоции. Когато състоянието им е обострено, тези преживявания могат да провокират паническа атака. Те дори може да не разберат, че харченето на пари е била причината за тяхната паническа атака.

  • Вследствие на това те спират да посещават моловете. Там те често получават пристъпи.
  • Кината и спортните мероприятия също бързо влизат в списъка с отбягваните места.
  • Супермаркетите са най-нежеланата дестинация. Освен многото шумни хора, безпорядъка и чакането на дълги опашки, идва моментът, в който човек стига до касата. На касовата бележка се изписва сумата, която трябва да бъде заплатена. Често пъти тя е по-голяма от очакваната. Множество причини като объркани цени, грешка в кантара и неточност, от страна на някой служител на магазина, могат да въздействат на емоционалното състояние на клиента. Всички тези дребни несгоди сякаш не са достатъчни, а на всичкото отгоре се появява и паническа атака.

Хората с паник атаки са едни от най-добрите служители и блестящи специалисти в своята професионална област. В следствие на този механизъм парите, за които са работили усърдно и неуморно, провокират тяхното страдание. Вместо да могат да се зарадват и да се почувстват удовлетворени от покупките си, те са измъчвани от пристъпи. Първите места, които влизат в списъка с отбягваните локации и последните, които биват посещавани след възстановяването, са тези, които са най-присърце на човека. Така радостта и удоволствието изчезват от живота на страдащия от паники. Възръщането на щастието е наша основна цел в терапевтичната ни работа.

Това, че не си даваме сметка за влиянието на парите върху живота ни, не означава, че то не ни се отразява.