logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
izbor

Всекидневно ни се налага да избираме

Това ни дава шанс да намерим щастието. Всяка следваща възможност крие потенциал да бъде най-добрата и да ни направи щастливи. Особено днес, когато опциите са безкрайни. Със сигурност някъде там се крие щастието, което толкова желаем.

Тази мисъл ощастливява ли ви или ви стресира?

В много от случаите имаме избор, но не го използваме. Страхуваме се, че ако изберем това, което ни се предлага тук и сега, ще пропуснем друго, което е “някъде там”. Истински вярваме, че другото “някъде там” е нашето перфектно решение, просто трябва да го потърсим още малко. Това търсене примамва с обещанието за щастие, което предлага като крайна цел. Парализираме се в преследването на това щастие отвъд нас, привлечени от милионите възможни избори, които можем да направим. И в това непрестанно преследване фокусираме вниманието си върху алтернативите на щастието и не обръщаме внимание на стреса, който всъщност неосъзнато приканваме към нас.

Изобилието от избор неизменно носи стрес

Човекът няма когнитивния капацитет да направи ефективен анализ на повече от пет опции при избор. При наличие на две възможности, шансът да изберем работещата възможност, е 50%. При наличие на пет, шансът намалява на 20% и изисква повече време и усилия.
Това е стрес. Освен това съществува и феноменът на „вечно променящата се референтна точка“, което означава, че с повечето избор имаме и повече перспективи. От своя страна, това значи, че стандартът и крайната ни цел постоянно търпят промени, като същевременно избор не е направен, но е изразходен ресурс (въпросните усилия и време).

На този етап сме инвестирали твърде много, за да прекратим търсенето, а и сме разбрали, че има по-добри варианти, и не сме склонни да се примирим с по-малко. Усещането е за непрестанно действие, за правене и същевременно за безсмислие, празнота. Резултатът е фрустрация и още стрес.

Взимането на избор и нивата на стрес зависят от няколко фактора – нашите ценности, опит и цел

Ценностите, които следваме, са нашият коректив в живота: отсяват значимото и важното, определят позицията ни в обществото, гарантират стандарта ни.

Представете си любимата си чаша сутрешно кафе. Колко усилия полагате за нея? Търсите да си закупите кафе, решавате какъв вид ще е, колко ще вложите в него, дали ще спестите или изразходите време, усилия и пари и колко точно. Опитът ви е най-верният съветник в това начинание: разполагате с ресурс, който сте изразходвали в миналото и който сега имате в запас. Може би вече сте похарчили определена сума, за да пробвате няколко различни вида кафе. Вече знаете със сигурност, че не искате определени сортове. Това ви спестява много, понеже използваните вече пари, време и усилия сега се претворяват в опит. Целта е началото и оптимално – краят. Тя е нашето изначално желание и мотивация. Може би искате да си купите насипно кафе, защото не можете да се събудите без него сутрин или защото чашата кафе вкъщи, на тишина, е любимият ви момент от деня. Стресът идва от това, че този момент винаги предстои, но никога не идва. Вечно търсим идеалното кафе и никога не стигаме до така желаната сутрешна чаша. По този начин вместо да намерим щастието от сутрешната си чаша кафе, ние застиваме в едно състояние на непрестанно напрежение и стрес от търсенето на идеалния сорт кафе.

В терапия работим именно с този тип състояния

Негативните последици от стреса засягат всички сфери на живота, понеже общото между тях сте вие. Това е отговорност, която с различно управление на ресурса, ще ви носи щастие, просперитет и упование, а не стрес.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

  • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
  • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
  • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
  • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
  • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
  • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
  • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
  • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.