logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panicheski ataki

Паник Атака – Потърси помощ – не бъди гадняр!

Не случайно във филмите загрижеността за любимите хора звучи така: „Ако имаш нужда да поговориш с някого – потърси професионална помощ!“. „Да разбираш себе си от самосебеси“ звучи като най-естественото нещо на света. Нали? „Аз прекарвам безброй часове с мен?“ Да, но си твърде близо. Като да четеш книга, захлупена на лицето ти. Нито можеш да видиш редовете, нито да срещнеш погледа на околните. А е и тъмно.

Тревожността и опасението, че паник атаката може да те сполети във всеки момент, често води до раздразнителност и отчуждение

Вместо да потърсиш помощ горделиво се поставяш във все по-малък изолатор, за да може поне да не се „излагаш“. Всеки инстинкт за справяне те води до автоизолация. Независимо, че не помага, пострадал продължаваш да се движиш по този път, колкото и чужд и неправилен да го усещаш. Дълговременната терапия помага за установяване на пътя обратно към теб самия. Ползвайки експертизата и безпристрастната позиция на професионалист, в областта на справянето с паник атака, поставя в перспектива живота ти и ти връща властта. Никой, засегнат от паник атаки, не си прави илюзии – ако можеше сам да се пребориш – щеше.
Време е за единствения останал логичен ход.

Понякога хората, покосени от паник атаки, имат съмнения за ефективността на времето, процеса и цената на терапията

Пробват първо други еднократни методи за справяне – преки пътища, които водят още по-надълбоко в тресавището. Надяват се, че разтоварването върху приятели и близки е същото. Но приятелите и близките обикновено не знаят съвсем нищо за това как и защо се случват паническите атаки и не могат да предложат помощ по същество. Случват се разговори, породени от загриженост и любов, звучащи горе-долу така:

– Стегни се!
– Ако се стегна още ще се задуша. И го правя – по време на атаките си.
– Ами тогава по-добре не мисли толкова за проблемите, разсей се малко и давай напред!
– Този съвет е като да ми предложат да ми сменят изстиналата супа, тъй като са ми унищожили палтото в химическото.

Близките ни са силно доброжелателни, но не разбират, че ако мозъка ни функционираше както техния нямаше да съществува термин „паническо разстройство“, а просто щяхме да се отърсваме и с лек позитивизъм да оставяме ежедневните неравности зад себе си. Когато ползваме терапевт ние плащаме за експертиза на човек с дълбоко разбиране и опит в областта на психичното здраве, което е значително по-качествено като избор. Що се отнася до телесното здраве наемаме винаги специалисти: лекари, диетолози, спортни инструктори.

Душевното здраве е поне толкова важно

Да си го кажем честно – дълго време се държиш като гадняр спрямо себе си! Всякакви отвари и магически решения, чиято ефикасност е като да се сложи лепенка върху огнестрелна рана. Няма бързи цярове за бавно наболелия проблем и той е такъв независимо, че не си усетил преливната точка до първата си паническа атака. Да не се прави нищо е най-безпощадното решение. Никой не заслужава подобно неглижиране. Сам няма как да излезеш от моделите, които култивираш няколко десетилетия. Сега е момента за решението, което ти дава шанс: работа със специалист в ArhiEng.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

  • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
  • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
  • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
  • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
  • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
  • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
  • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
  • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.