logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Паник атаки и употреба на чай

Можем и без него

Това е основното нещо, което страдащите от паник атаки си казват за пиенето на чай. Така употребата му при хора с панически пристъп се ограничава от самите тях. Това е вследствие от погрешното разбиране или внушение от страна на околните, че пиенето на тази напитка повишава риска от възникването на паник атаки. Става дума за състояние на много силен страх и превъзбуда на организма, съпроводено от телесни симптоми, които издават опасност за живота. Настъпва внезапно. Страдащите не могат да го свържат с конкретно събитие или състояние от живота си. Затова изключват от диетата си всичко, за което се знае, че води до телесна възбуда. Често чаят (както и кафето) е първи в списъка.

Нека е ясно – чай и паник атаки нямат нищо общо

Черният и зеленият чай при злоупотреба, заради съдържащите се в тях стимуланти, могат да доведат до появата на сходни симптоми с панически пристъп. Не да предизвикат такъв, а да напомнят за възможната му поява. Неоспорим факт е, че паник атаки се появяват дори да няма употреба на чай и кафе.

Това е една от най-полезните напитки. При ежедневна употреба има благотворно влияние върху човешкия организъм. С многопосочно и системно действие:

  • при чая кофеинът е комбиниран с полифеноли, като действа ободряващо и здравословно;
  • формата, под която се среща, е кофеинов танат – с много по-нежно и деликатно действие от чистия кофеин при кафето;
  • полифенолите са вещества с подчертани антиоксидантни свойства: основното им полезно действие е предотвратяване образуването на ракови клетки;
  • теофилините в чая имат добър ефект върху черния дроб и бъбреците;
  • честата употреба на чай намалява вредния холестерол и пречи на свиването на кръвоносните съдове (заздравява стените им). Това намалява прогреса на атеросклерозата и понижава риска от възникването на инфаркт на миокарада – състояние, от което страдащите от паник атаки много се страхуват;
  • парадоксално на пръв поглед, чаят е ефективен в повлияването на високото кръвно налягане със своето действие да извежда излишните течности от организма;
  • съдържа витамини, укрепващи съдовете, микро и макроелементи с антибактериално и противораково действие;
  • съдържа над двеста и петдесет вещества с благотворен здравословен ефект в оптимална комбинация;
  • тонизира и хидратира организма.

Тези ефекти са присъщи за черния и зеления чай, като вторият е с по-добро действие и повече полезни свойства.

Важните аспекти

Важно е уточнението, че в билковия и плодовия чай не се съдържа кофеин и могат да се приемат в неограничени количества, без риск от предозиране. Полезните действия при тях се обособяват от съответните билки или плодове. Могат да се комбинират според предпочитанията без противопоказания.

Употребата на чай има и своята социална функция. Споделената чаша ароматна напитка с колеги, приятели и близки, винаги е приятно време за общуване.

Ободряващото действие редуцира проявите на често съпътстващата паник атаките депресия и плавно балансира вегетативната нервна система. Това е съществена профилактика на панически пристъп… с чай.

Единствените ограничения, и то само за зеления и черния чай, са при наличие на паник атаки да не се употребяват повече от три – четири напитки дневно. Последният прием следва да е поне шест часа преди нощния сън.

Вземете здраве директно от природата. Механизмът на паниката е друг.
Чаят е невинен.