logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
За тийнейджъри - съвети от психотерапевт

Раздяла и зависимост при тийнейджърите

Раздяла и зависимост са често срещани при тийнейджърите

Раздяла при връзка със зависим партньор е срещано събитие и при тийнейджърите. Прекратяването на една връзка е труден и често болезнен процес. Краят е немислим поради емоционалната привързаност към другия. Навикът партньорът да е неизменна част от ежедневието често надделява над наложителния край. В тийнейджърството се наблюдава по-голяма наситеност на чувствата. В този период привързаността, любовта и страхът от самота са причини връзката да се поддържа, вместо да се прекрати.

Връзка със зависим

В началото на връзката зависимостта у другия трудно се различава. Особено трудно се случва при тийнейджърите. Тютюнопушенето, приемът на алкохол и/или наркотици, компютърните игри или часовете, прекарани в социалните мрежи, се считат за нормално поведение за един тийнейджър. Проблемът често се неглижира и всички мисли за раздяла се отхвърлят. Причината е в разбирания като: в този период е нормално да се експериментира, това е само фаза, която ще отмине, прави го само за да е като другите и т.н. Това е поведение, което гарантира принадлежността му към приятелския кръг. За да може да е част от този кръг, тийнейджърът трябва да е като останалите. Ако те пушат, приемат наркотици, играят компютърни игри, или прекарват часове в социалните мрежи, и той трябва да прави същото. Това го прави достатъчно модерен и предпочитан, за да има приятели и гадже.

Развитие на връзката

С течение на връзката все повече започват да се наблюдават признаците на зависимост у другия. Най-характерният е липсата на контрол за приемане на веществото/извършване на дейността, към която е развита зависимост. Работата, образованието, социалните контакти и връзката започват да се влошават. Срещите, интимността, общуването с другия не са интересни и приоритетни. Мисълта и действията са насочени в посока как да си “достави дозата”. Това често се случва с рисковани и дори незаконни действия. Някои от тях са: кражба на пари, залагане на ценни вещи, вземане на пари назаем от съмнителни места. Такива действия застрашават партньора и често са причина за раздяла.

Какво следва?

В достигане на кризисен етап от връзката, често партньорът на зависимия тийнейджър не може да види изход от ситуацията. Дори връзката да се прекрати, емоционалното състояние и за двамата партньори може да не се подобри. Страхът, разочарованието, самотата могат да влошат живота на разделените тийнейджъри.

Ние, от АРХИЕНДЖ, сме специализирани в работата с етапите на развитие или прекратяване на връзка. При нас можете да получите професионална подкрепа при и в двата случая.

Още за света на тийнейджърите можете да видите тук:
https://arhieng.com/blog/teenagers/iznevyara-i-razdyala-pri-tineijuri/