logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
За тийнейджъри - съвети от психотерапевт

Изневяра и раздяла при тийнейджърите

Изневяра и раздяла като част от живота на тийнейджърите

Изневяра, последвана от раздяла, се наблюдава и в живота на тийнейджърите. Тийнейджърството (или още пубертетът) е етап на съзряване в човешкия живот. То се случва между 12 и 18 години и се изразява в преход от детството към света на възрастните. В тези години индивидът преживява физически и психически промени. Физическите промени се наблюдават в ръста, теглото, кожата, някои черти на лицето, половите белези. Психическите промени са свързани с преосмисляне на морални ценности, светоглед, поведение. В този момент на физическо и психическо съзряване фокусът е към връзките с хора извън семейството – съученици, приятели, гаджета. Тези хора заемат важно място в тийнейджърския свят и са значима част от преминаването в света на възрастните. В този период за тийнейджърите не остават чужди събитията, които се случват при зрелите хора. Част от тези събития са изневяра и раздяла.

Връзка

Връзката с гаджето в тийнейджърството и в света на възрастните е еднакво значима. Тя е форма на интимност между двама души. Може да бъде сексуална, физическа, емоционална. Каква е връзката се определя от участниците в нея, като има различни видове. При единия вид партньорите си обещават да нямат физически или сексуални контакти с други хора. При другия двойката е отворена за интимност с трети човек. Няма значение какъв вид е връзката. Важно е двамата участници в нея да са съгласни с условията и да се чувстват добре. Когато връзката на тийнейджърите се основава на вярност между двамата партньори, но някой наруши договорката и прояви интемен контакт с трети човек, е налице изневяра. В този случай обещанието за вярност между двамата партньори се руши.

Какви са последствията?

Изневярата може да донесе след себе си различни емоционални и поведенчески последици. Те се преживяват много интензивно и значимо в периода на тийнейджърството и не бива да се омаловажават. Емоционалните последици могат да бъдат изпитване на гняв, вина, страх, тъга. Поведенческите последици могат да бъдат: нежелание за социални контакти, отсъствие от училище, изолация вкъщи. В този момент на преден план изниква въпросът: „Какво да правя сега?“ Едното решение е връзката да се продължи. В това няма нищо лошо, ако е възможно да се поддържат здравословни отношения, които не носят отпечатъка на изневяра. Ако обаче доверието между тийнейджърите не може да бъде възстановено, връзката става нездравословна. Постоянното съмнение, че единият може пак да изневерява, докато е сам, поражда непрестанен страх и чувство на контрол у другия. В тези юношески години социалните контакти са много важни. Общуването и излизането с връстници е един от ключовите начини за приобщаване и споделеност. Непрестанните контакти и излизания с други хора, заедно със страха и контрола, могат да доведат партньора до обсебващо и параноично поведение. В тази крайност постоянно се проверява телефонът на гаджето. Излизанията задължително са заедно. Ако това не е възможно, следват непрекъснати обаждания и съобщения, за да се следи къде се намира другият. Такова поведение поражда напрежение и за двамата партньори, което накрая води до взаимно отблъскване и отдалечаване.

Раздялата решение ли е?

Раздялата е друго възможно решение при изневяра при тийнейджърите. Тя е решение, ако случилото се е белязало отношенията завинаги. По-добре е отношенията да се прекратят, когато и двамата във връзката не се чувстват пълноценни и щастливи. Това е важна стъпка и има своята цена. Не е лесно да се прекъснат контакти с човек, който е бил толкова близък и значим. Добре е това да се случи с оглед на благополучието и на двамата партньори. Страхът, гневът, тъгата, празнотата, депресията, може да се установят за дълго време в света на разделените партньори. Това е много важен период на емоционално преживяване, който заслужава почитане и уважение. Ние разбираме колко трудни могат да бъдат етапите на изневяра и раздяла при тийнеджърите. Предлагаме подкрепа от доверен специалист в защитена среда.

Още за тийнейджърския свят може да прочетете тук:

НЕУДОВЛEТВОРЕНОСТ КЪМ ВЪНШНИЯ ВИД ПРИ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ