logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Как “панталоните” пречат на връзката?

Панталони и връзка

Разбира се, буквално панталонът по никакъв начин не пречи на една любовна и партньорска връзка. Този тип дреха може да бъде както удобна, така също и елегантна, стилна или пък провиснала и накъсана. Зависи от модата и предпочитанието, но тук в статията, става дума за друго. Знаем, че мъжът и жената са различни същества, с различни роли. Най-общо можем да си представим, че едните носят рокли, другите панталони. Така е било до преди стотина и повече години, когато още отдалеч можело да се различи дали един човек е мъж или жена, само по това дали носи панталони. Сега, в съвременния свят, всички носим тази удобна и често непретенциозна дреха – панталона, както у дома, така и в офиса и въобще навсякъде. Каквато и да е идеята на роклите и панталоните (да ни е удобно или да се прикриваме), факт е, че те на символно ниво носят и съответното послание. А именно, властта!

Кой командва?

Има пиперлива шега от стари времена, в която се казва че жените, които командват в къщата носят потури, пускат си мустак и стрелят с пищов по всичко, което се движи. Съвсем лесно можем да си представим какво би станало, ако и мъжът носи потури и мустаци. Така или иначе властта е в ръцете на силния. В най-добрия случай той ще притежава знанието и умението да прави неща, свързани с опазването и грижата за другия и това е неговата роля, а именно да:

 • управлява хора и финанси;
 • знае кое е добро за всеки: партньор, деца, общество, държава;
 • защитава: партньор, деца, общество, държава;
 • укротява опърничавата си жена.

И още да притежава:

 • Бащинска мъдрост;
 • Здрав разум;
 • Добро сърце;
 • Морална сила;
 • И дарба да предотвратява скарвания и конфликти.

Жените можем същото, но на локално ниво и в друга роля. Мъжът пък има силата да го прави на глобално.
Някак е прието да знаем, че мъжът в къщата е Човекът, който осигурява прехрана.

Още за ролите

Още пещерният човек е излизал на лов с дружината, а жената с децата са оставали наблизо до пещерата, заедно с други жени и деца. Беряли са плодове и са поддържали огъня. След няколко дни дружината се прибирала с улова (при добро стечение на обстоятелствата) и го споделяла. Освен грижата за храната, мъжът също така е този, който предпазвал семейството си от опасности:

 • диви животни;
 • природни явления (пожари, срутвания в пещерата);
 • съседи;
 • И още, и още.

Изглежда лесно сутрин да обуеш панталон, да излезеш, работиш, раздаваш правосъдие и налагаш волята си. Та някак панталонът е свързан с това да имаш повече лична свобода и по-малко семейни ангажименти. Затова всички се стремим да работим извън дома. След като сме дали своя дан навън, вече нямаме какво да дадем вътре.
Не, че един мъж не може да измие прозорците или да пусне прахосмукачката. Вероятно ще го направи и то съвсем старателно, даже по-добре от партньорката си. Но не в това е добър. Най-добре той се справя на “бойното поле”. Там, където е ловът, стратегиите, засадите и правилата.

“Панталонът”, “властта”

Или иначе казано умението да управляваш и защитаваш е част от ролята на мъжете. Друг е въпросът дали той го прави или не и дали неговата нежна половинка е решила друго. Ако и двамата са съгласни с това разпределение на ролите, всичко е съвсем наред. Ако единият е съгласен, а другият не, вече има конфликт.

Ние, Архиендж, в безопасна среда съдействаме за разбиране различието на мъжка и женска роля и мирното решаване на конфликтите.