logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Препоръки на Световната здравна организация

СЗО препоръчва децата да се сложат на гърда до 1 час след раждането, да се хранят само с кърма при поискване до навършване на 6 месеца, а след захранването им с твърди храни, до 1 или 2 годинки да продължат да получават кърма.

Една майка, коята спазва тези препоръки, прави на детето си неоценим подарък! И все пак, идва моментът, в който тя вече е решила да спре с кърменето. А детето е пристрастено!

Какво е пристрастяване към кърменето?

Сукането е колкото жизнено важно, толкова и приятно. Природата предлага на бебето удоволствие, за да го награди за огромните усилия, които то полага, за да стимулира създаването на млякото. Кърменето е удоволствено преживяване за бебето по много начини!

По време на сукане:

  • бебето засища глада си;
  • засища жаждата си;
  • сладко-мазните вкус и миризма на млякото и познатата миризма на майката са приятни;
  • бебето се затопля от допира с майката, усилията, които полага, за да смуче, и от топлината на самото мляко;
  • допирът на зърното в устата на бебето, както и допирът на тялото му до майчиното тяло, също са приятни и успокояващи.

Комбинацията от всички тези приятни и успокояващи стимули е трудно да бъде заместена. Дори най-изнервеното бебе обикновено лесно се успокоява и лесно заспива, когато суче. Бебетата, кърмени при поискване, свикват да сучат често и при различни поводи. Не само при глад или жажда, а и просто за удоволствие и успокоение. Това може да продължава с часове, по всяко време на денонощието. Понякога майката казва, че детето я използва “като биберон”. Всъщност биберонът е създаден, за да бъде предлаган в такива случаи вместо майка. Отбиването може да се превърне в голямо изпитание както за пристрастеното бебе, така и за всички в семейството.

Как да се справим?

Основното правило, за да намалим страданието на бебето (и на всички замесени), е да се отнемат минимален брой удоволствени стимули едновременно. Така то има по-малко промени, към които да се приспособява. От изброените по-горе удоволствени стимули при отбиването със сигурност отпадат вкусът, миризмата на кърмата и удоволствието в устната кухина, свързано със сукането. Всички останали можем да се стремим да останат:

  • детето да не е гладно и жадно, да не му е горещо или студено;
  • майка му да е с него, то да може да усеща тялото ѝ, ръцете ѝ, миризмата, да чува гласа ѝ, да се радва на усмивката ѝ и на нещата, на които го учи.

След отбиването детете трябва да изнамери източници на успокоение и удоволствие, с които да замести изгубените. Понякога то се справя бързо със задачата, но понякога не. Това до голяма степен зависи от предварителната подготовка от страна на родителите.

Ето какво включва тя:

  1. Бебето да е захранено и да може да приема всички важни храни под друга форма. Вкусът и миризмата на кърмата биват заместени от нови любими храни.
  2. Предлагаме течности под някаква форма, които да осигурят липсващото количество вода от кърмата. Могат да са вода, кисело мляко, разреден плодов сок, супа и други. Това е лесно!
  3. Изграждаме ритуали за общуване с детето, планираме образователни дейности. На трета точка ще обърнем повече внимание:

Кърменето е общуване!

За да няма травмираща липса, то трябва да бъде заместено с други форми на общуване. Когато детето спре да суче, неговият естествен интерес да учи езика се засилва. Удоволствието в устната кухина от сукането се замества с удоволствието от говора! За да се случи това, е необходимо да играем редовно с него прости игри, да му говорим за всичко, дори да ни се струва, че е трудно да го разбере, да насърчаваме опитите му да ни каже нещо. Не само майката, и другите членове на семейството е добре да отделят време да общуват с него, да получава внимание и от тях, да се чувства част от семейната общност. Отбиването е значимо събитие в живота на цялото семейство. То не е просто отнемане на кърмата или прекратяване на един навик за успокояване. Отбиването бележи качествено нов етап в развитието и социализацията на детето. Щом не суче, то вече не е бебе и не трябва да бъде наричано така.

Когато настъпи моментът, е важно да обясним на детето какво предстои, да му кажем истината, весело и твърдо, и да сме спокойни и категорични в отказа ни да суче.

И още планиране

Отбиването е добре да се съобрази с житейската ситуация. Например е добре да се направи, преди детето да тръгне на ясли. Добре е времето навън да позволява дълги разходки, събиране с други деца, да осигурим максимално разнообразие на детето. Особено в първите дни, постоянно да отвличаме вниманието му с интересни дейности.

Детето изпитва удоволствие и се успокоява, след като добре е поиграло, забавлявало се е, научило е нови неща и се е изморило. Ако му предложим песничка, прегръдка в спокойна обстановка, то се научава да заспива с благодарност и скоро не търси да суче.

И така.

Отбиването не е просто промяна в диетата. То е важен етап от психичното и социално развитие на човека. Забранява му се едно телесно удоволствие, за да започне да се отваря към света и да развива общуването с думи.

В ранното детство важните етапи идват един след друг. Предварителната подготовка предпоставя гладкото им протичане.

В Архиендж предлагаме консултиране за бъдещи и настоящи родители, които искат да направят максималното за децата си, на всеки етап от развитието им.