logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Забавната страна на живота с тъщата в къщата!

Тъщата или свекървата?

Понякога изглежда, че нямаме избор и се съгласяваме да живеем с родител или/и с двамата. Волю-неволю той/тя ни е отгледал, тревожил се е за нас и ние сякаш трябва да направим същото за него. Ако все пак имаме избор, добре е да опознаем отделните родители (тъща, тъст, свекър, свекърва) и да се спрем на този, който носи повече позитиви. Как изглежда да живееш с тъща? То си е истинско предизвикателство за един зет и незаменимо удоволствие за една дъщеря!

За бонусите от тъщата

Каквато и да е причината да споделяте един дом заедно, монетата винаги има две страни и ето как изглежда едната:

Тъщата вече е в къщата! Достатъчно е да отделите мъничко пространство някъде из дома. Ако нямате такова, тя с радост ще спи и при децата. Получава се идеално, защото автоматично отпада нощното ставане при по-малките. Като цяло отпада отглеждането на деца. Баба им ще се грижи за тях и можете да бъдете сигурни, че те ще са нахранени, окъпани, загащени и на около три годинки вече ще четат и пишат. Със сигурност за тях ще има повече любов и внимание, отколкото е имало за вас като дете. Гарантирано! Ако сте достатъчно неблагоразумна и под влияние на приятелки и колежки решите да ги изпратите на детска градина за ужас на тази, а и на другата баба, имате само два варианта:

 • Веднага да размислите, да се извините и да оставите отрочетата у дома, където всъщност им е мястото. Добре е все пак да запазите мястото им в детската градина за след една, две години, тамън за предучилщна група.
 • Да останете на твърдата позиция, че децата имат нужда от социални контакти и среща с известни и неизвестни вируси, бактерии и др. Ако усетите, че сте на ръба на капитулацията, прехвърлете позицията на партньора, т.е. зетя. Той така и така винаги е на мушката под дулото на тъщата.

С една дума с тъщата в къщата имате една напълно безплатна домашна помощница. Или поне на пръв поглед изглежда така. Със сигурност в края на работния ден няма да ви се налага да пазарувате и да тичате до детската градина. Отпада и чуденето какво и дали изобщо да готвите. А в петък или събота вечер излизането ви с партньора е гарантирано. Дори няма нужда да питате, просто съобщавате. Разбира се, цената после ще плати той – зетя. Така и така е свикнал с неиздумани упреци. Та този тип домашни помошници са “програмирани” с всички екстри. Практически могат да ви отменят във всичко. Освен в спалнята, разбира се! Иначе казано, винаги можете да разчитате на бабата да:

 • Чисти;
 • Готви;
 • Гледа децата;
 • Разхожда кучето;
 • Пазарува;
 • Плаща сметки;
 • Върти сладкиши;
 • Можете да продължите списъка до безкрай.

На гости ли е тъщата или си е вкъщи?

Това е сладката страна на монетата. Да де, ама в живота има и солена или горчива (както предпочитате). Животът с тъщата в къщата хич не е лесен. Разбира се, имате свободата да работите спокойно и да не мислите за домакинските задачи. Имате възможност да се занимавате със себе си, да спортувате, излизате с приятели. Всичко, обаче, е за сметка на вашето душевно равновесие и най-вече на вашия партньор – нейния зет. Защото веднага след сватбата, щом дойде тъщата на гости, е неусетно как за няколко дни всички се чувствате вече като нейни гости. Има безброй анекдоти и истории за зетьове и тъщи и всичките са верни, извадени от битието. Този, който най-точно би могъл да осветли тези взаимоотношения е следният:

 • “Зет получава коледен подарък от тъщата – две вратовръзки.
 • За да й достави удоволствие, той веднага си слага едната.
 • Тъщата го поглежда накриво:
 • Другата май не ти харесва, а?”

Често се налага да се правят избори, защото едно или друго съжителство е трудно, понякога ужасно трудно.

В АРХИЕНДЖ, в защитена среда подкрепяме клиента в неговия избор на вярното съжителство. Защото зад всеки успял мъж стои една изненадана тъща!