logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
За тийнейджъри - съвети от психотерапевт

Никотинова зависимост при тийнейджърите

Никотинова зависимост при тийнейджърите

Никотиновата зависимост представлява пристрастяване към активното вещество никотин. Никотинът е стимулант, който действа върху централната и периферната нервна система. Изгражда се зависимост към него, която се приравнява с тези към хероин и кокаин.

Цигари или паучове?

Ако допреди години сред учениците беше популярно да се пушат цигари, то сега има нова мода – „паучовете”. Това са торбички, които наподобяват дъвки и съдържат никотин. Въпреки че изглеждат безобидни, паучовете са много по-концентрирани като състав на никотин от една обикновена цигара. Поддържат зависимостта към веществото и водят до сериозно увреждане на сърдечно-съдовата система (ускорен пулс, високо кръвно налягане и др.).

Днес паучовете са предпочитан заместител на цигарите от тийнейджърите. Употребяват се значително по-лесно, защото са бездимни, и се закупуват безпроблемно, тъй като в България няма закон за продажбата им.

Заблудата на тийнейджърите

Ученици споделят, че са наясно за вредата от паучовете и дори периодично им прилошава от употребата им. Въпреки това са против спирането им от употреба, защото това е начин за успокоение и отпускане сред връстниците.

Всъщност никотинът е стимулант. Той не е транквилант, каквато заблуда има сред тийнейджърите и сред повечето пушачи. Успокояващият ефект, който те усещат при употребата на никотинови изделия, се дължи на елиминирането на абстиненцията от веществото.

Готин ли съм?

Друго всеобщо твърдение сред учениците е, че тези от тях, които употребяват психоактивни вещества, са по-готини. Възприемат се като по-самоуверени и с по-голямо самочувствие, по-социални и по-харесвани от срещуположния пол.

Но струва ли си цената?

Чрез работа с психотерапевт или психолог, тийнейджърите имат възможност да изградят своите социални умения и самооценка без да е необходимо да съсипват здравето си със зависимости.

Ако все пак се е стигнало до по-сериозна зависимост, работата със специалист отново има добри резултати. Тогава обаче времето и интензивността на терапията значително нарастват.