logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Здравословно хранене

Храни, които замърсяват тялото  (1-ва част)

Видове храни и тяхното въздействие върху човешкия организъм

Основното замърсяване на тялото произтича от храната. Според натуропатията, в зависимост от степента на своята токсичност, храните се разделят в пирамида от пет нива на замърсяване.

Храни, съдържащи химически вещества и рафинирани продукти

Тези храни са в основата на пирамидата и се приемат за най-силно замърсяващата тялото категория. Най-вредната храна е тази, която по принцип не се среща в природата, т.е. химическата храна. Тя съдържа в себе си множество изкуствени добавки. Всеки човек знае, че химикалите в храната са вредни, но въпреки това ги консумира.

Съществуват два варианта на химическа и синтетична храна:

  • Храна, в състава на която присъстват изкуствени вещества – това са природни продукти, които са химически обработени с консерванти и подобрители за по-голяма трайност.
  • Храна, която изцяло се състои от химически и синтетични вещества – това са продукти, които по химичен път се синтезират в лаборатория. Добавят се консерванти, различни вкусове, оцветители и т.н. и тези продукти се превръщат например в кайма за бургери, хлебни изделия, сосове.

Причини и последствия

Често, когато четем етикетите на някои храни, дори не разбираме какво съдържат те. В миналото съставът на храните е бил ясен. За направата им са се използвали натурални съставки. Най-вероятно промяната в състава и структурата на храната е наложена от глобализацията и нуждата от по-дългосрочното съхранение на продуктите.

Естествените хранителни продукти са подложени на два вида разлагане: гниене и ферментация. Това са природни процеси, които се изпълняват от бактерии. За да се елиминират тези процеси, продуктите се обработват с изкуствени консерванти, които унищожават бактериите. По този начин се избягват гниенето и ферментацията.

Повечето хора не осъзнават реално колко вредна е химическата храна. Статистиката сочи, че броят на сърдечните удари в световен мащаб се увеличава драстично. Все повече млади хора умират. При аутопсия на младите хора, починали от сърдечен удар, се установява, че биологичната възраст на телата и вътрешните им органи е 80-90 години. При анализ на хранителните навици на тези хора се установява, че те са се хранили само с химическа храна. Най-страшното е, че тези вещества ги няма в природата ни и човешкият организъм не е пригоден да ги извежда. Телата на хората не знаят как да се справят с тях.

Следва продължение