logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Какво е здраве?

Според традиционната медицина здраве е състояние, при което нищо не Ви боли и нямате симптоми. В момента, в който се появят някакви симптоми, човек се счита за болен и бива диагностициран.

Здраве от гледна точка на натуропатията

Натуропатията разглежда здравето по различен начин. Специалистите смятат, че например, ако човек до вчера се е чувствал добре, а днес изведнъж настива и получава симптоматика (носни, гърлени секрети и др.), то това му актуално състояние се дължи на различни замърсявания в тялото, трупани месеци преди това.

Важно е да се разбере, че повечето видове болести като настинки, грип, алергии всъщност са процес на чистене на организма. Тялото само стартира тези процеси в резултат на замърсявания. В един момент, когато замърсяването в тялото се увеличи, то събира цялата енергия, с която разполага, и стартира очистителни процеси, които ние наричаме болести.

Разбира се, има и друг вид болести, които не се дължат на очистителни процеси, а на влошаване на нормалното функциониране на отделни органи или тяхното увреждане.

Здравето е състояние, при което организмът няма причина да стартира очистителни процеси (тоест боледуване), защото в него липсват замърсявания.

На практика такъв човек въобще не боледува, но в съвременното общество такива хора няма.

Пирамидата на замърсяването

Основното замърсяване на човешкия организъм идва от храната. Илюзорно е да се мисли, че има продукти, които въобще не замърсяват.
Натуропатията разглежда пирамида от пет категории храни в зависимост от степента на тяхното замърсяване:

  • Химическа и синтетична храна – тя стои в основата на пирамидата като най-силно замърсяваща храна;
  • Животински продукти;
  • Термично обработена растителна храна;
  • Сурови ядки, семена, бобови култури;
  • Сурови плодове, зеленчуци, фрешове, мед – тези продукти са във върха на пирамидата като храни с най-ниска степен на замърсяване.

Използван източник: Делчо Добрев, “Здравословно хранене”.