logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
За тийнейджъри - съвети от психотерапевт

Тийнейджърите и псевдо психични разстройства

Самодиагностицирането с психични разстройства – мода сред тийнейджърите

Напоследък сред тийнейджърите е модерно да се самодиагностицират с различни психични разстройства. Това се оказва един от критериите, че са готини.

В тийнейджърството утвърждаването от връстниците е от изключително значение. Всеки иска да е в групата на “готините”. Ако до преди 10-ина години това бяха пушачите и употребяващите алкохол, то днес да си готин тийнейджър означава да имаш психично разстройство. Поздрави като “братле” и “човече” са вече отживелица, за сметка на “луд”, “шизофреник” и др.

Какви са причините?

Причините психичните разстройства да представляват интерес за тийнейджърите са няколко:

  • В медийното пространство все повече се споделя за известни личности, които страдат от психични разстройства. Сред най-разпространените са хранителни разстройства, паник атаки, фобии, депресия.
  • В Интернет има все повече достъпна информация по темата. Тийнейджърите буквално се самодиагностицират, четейки статии.
    Съвсем естествено е всеки от нас да се е чувствал потиснат или тревожен. Това не гарантира, че сме клинично болни. Психиатричните диагнози се поставят от лекари, специалисти в съответната област.
  • Жаждата за внимание!
    В тийнейджърството нуждата от внимание е в пика си. Младежите са готови на всичко, за да го получат. Идеята да са психично болни им се струва достатъчно добро основание да привлекат към себе си родители, приятели, дори учители. Това е добре заучения механизъм от детството, че болестта носи повече любов отколкото здравето.

Пример от практиката за псевдо психични разстройства

Девойка на 17 години сподели, че използва информация от Интернет, за да си самопоставя диагнози. Струва й се, че страда от почти всички психични разстройства и смята, че това е удобен повод да привлече вниманието на родителите си. За последно е “получавала” панически атаки, но те вече не били толкова успешни като източник на внимание и за това решила да стане анорексичка. В действителност почти й се получило, защото отслабнала драстично в рамките само на месец. Това налага спешната и интензивна работа с психотерапевт.

Психотерапия за тийнейджъри

Работата с психотерапевт или психолог в тийнейджърството е изключително добра инвестиция за младия индивид. Особено, когато този процес се използва за превенция от психични разстройства, а не за лечението им. Сега това е модерно!