logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Кой е нормален?

Нормалността може да се разбира по два начина. Научно, да e в норма означава човек да се причислява в най-често срещаното при най-много хора към момента. Разговорно се използва да се означи, че си „с всичкия си“, че не си си изгубил ума. Понякога двата смисъла може да съвпадат, понякога – не. Зависи каква е нормата в дадения момент. Е, какво виждаме най-често по улиците? Какво впечатление създават хората? Какво можете да кажете за повечето хора, които познавате? Ще си позволя да предположа – недоволство и неприятности. В крайни случаи дори безизходица? Ако това е нормата, според Вас нормално ли е? Не би ли следвало човек, който е с ума си, да е доволен и да му се случват „приятности“? Може би в днешно време (за да сме откровени и в отминали времена) е по-добре човек да е извън нормата, но да е доволен. Рискът е хората в норма да Ви заклеймят като ненормални.

И какво като съм ненормален?!

Ненормалните са опасни – поведението им невинаги може да се предвиди, понеже не мислят като останалите. Правят странни, нелогични неща. Мълчат и говорят в необичайни моменти. И нещо много характерно – не се съобразяват с емоционалния климат. Тръгват си в разгара на рождения ден на приятел, а онази вечер са били на парти до четири сутринта. Че какво му има на празненството?! Или сте имали дълъг и задушевен разговор онзи ден, а вчера на улицата са Ви поздравили топло, но набързо. С ненормалните нищо не се знае – непоследователни са в поведението си. Но знаете ли, ако сме внимателни, може да открием, че са последователни в друг аспект – отношението. Когато получат покана за рожден ден, уважават празника и човека. Когато Ви срещнат, отдават същото топло чувство, което ви свързва, независимо за колко време. Ако подобно отношение продължава повече от година, независимо от обстоятелствата, може да сте сигурни, че имате ненормален човек пред себе си.

Добре, тогава кое е (не)нормално?!

Нормално е всичко, което движи живота напред без да вреди. Няма значение колко често срещано е. Ако е нещо масово – страхотно! Повече хора ще имат шанса да го оценят и вероятно ще се радвате на популярност. Ако е нещо рядко срещано – толкова по-добре! Вероятно ще сте иноватор с оригинални идеи. Няма никакво значение, стига да работи за Вас и да не причинява вреда някому. Всеки човек е сложна система с уникални настройки. Съобразявайки се с тях, функционира нормално и празнува живота всеки ден!