logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Дисморфофобия

Ако се тревожите, че имате бръчки и вземате специални мерки, за да предотвратите появата им, може би имате по-слаба или по-силна форма на дисморфофобия. Дисморфофобия е психично разстройство, при което човекът не харесва своето тяло или определени негови зони или органи. Много често това е кожата, която с възрастта постепенно губи своята еластичност и блясък.

В основата на тревожността, свързана с остаряването при жените, са:

  • отношението на майките и бабите им към процеса на остаряване;
  • травматични преживявания в детството и юношеството;
  • актуални житейски проблеми, решението на които се отлага.

Всяка жена от ранна възраст е свидетел какво се случва при жените от предишните поколения. Начинът, по който те реагират на промените, свързани с остаряването, е заразителен. Те са наблюдавали как бабите им си слагат маска за лице, как майките им оглеждат критично някоя бръчица в огледалото.

Една жена разказва, че се натъжила на четиринайстия си рожден ден, “защото видяла, че остарява и вече има бръчки”.

Тревогата, че остаряват и не изглеждат вече млади, сякаш е неразделна част от живота на жените. Независимо дали са съвсем млади и с гладка кожа или възрастни и с много бръчки, всички се тревожат за това. Купуват се милиони тонове средства за подмладяване и поддържане на кожата. Пият се, мажат се, пръскат се, инжектират се, правят се операции. Патологията се е превърнала в норма. Всички хора, без изключение, се набръчкват. Защо трябва да се занимаваме да не харесваме нещо, което е неизбежно и естествено?

Сексът е основна детерминанта на човешкото поведение. Най-привлекателни за мъжете са жените между 18 и 25 години. Красотата е вторият фактор след младостта. Мъжете са готови да вършат неща за красивите млади жени, без да изискват нещо в замяна – “на промоция”. Това е част от инстинктивното сексуално поведение на хората.

Жените свикват да ползват тези “промоции”.

Не е необходимо една жена дори да казва от какво има нужда. Мъжете се досещат и веднага се задействат. Жените свикват нещата да се случват по “магически” начин и обикновено не си дават сметка колко са улеснени. Мъжкото внимание е пристрастяващо. Всяка жена е съблазнена да се възползва от него, в по-малка или в по-голяма степен. Но то предателски се стопява с появата на признаците на остаряване. След като навърши 35, в рамките на десетина-петнайсет години една жена от център на мъжкото внимание се превръща в периферия. Нейната безпомощност, която някога мъжете са приемали като съблазнителна, сега предизвиква раздразнение. Усмивката ѝ вече не върши същата работа. Колкото повече тя е разчитала на женския си чар, толкова по-болезнени са ефектите от остаряването.

И така, страхът от остаряването е съвсем основателен. Дали борбата срещу бръчките помага? Не.

Защото не отстранява причината – срастването на личността с ролята на жената. За да премине гладко преходът между възрастите, е необходимо тяхното разделяне. Можем да сме жени, но не се изчерпваме с това!

Всички заслужаваме да остареем достойно. Един човек има много неща, с които може да е полезен, на всеки етап от живота си. Младостта и свързаната с нея сексуална привлекателност е само едно от тях. Пътят за развитие на жените е именно този: да откриваме нови страни на личността си и да творим собствените си животи. Това наистина е възхитително. Човекът, който е независим от социалните роли, е изключително впечатляващ във всяка възраст и състояние на кожата.

Психологът не премахва бръчките. Но може да Ви помогне да се възприемате със самочувствие.

В Архиендж предлагаме консултиране:

  • за жени и мъже, които не харесват външния си вид
  • за тези, които се страхуват от остаряването и смъртта