logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Дългогодишна връзка – 3 част

Дългогодишна връзка

В България има поверие, че счупеното огледало носи седем години нещастна любов. Другаде по света счупеното е на късмет, но при нас щом нещо вече е счупено, то си остава на парчета и ако се залепи, няма да е същото. Но пък и често не изхвърляме старите счупени вещи. Скриваме ги някъде навътре в гардероба и ги забравяме. От сантименталност или пък с надеждата, че все някога, някое парче ще влезе в употреба.
Същото правим и с партньорските си взаимоотношения. Щом в една дългогодишна връзка има пукнатини, значи всичко е приключило и нищо не можем да направим. Но пък и не я изхвърляме (връзката), не я заменяме с нова и свежа такава. Заравяме остатъците от романтиката и любовта, радваме се, че все пак сме живи и здрави и продължаваме напред.

Другата гледна точка

Разбира се, има и друга гледна точка. В страната на изгряващото слънце, например, съществува метод, при който счупените парчета на керамичните съдове се залепват със специално лепило, смесено с прахообразно злато, сребро или платина. Този метод се нарича Кинцуги и както зад всички изкуства в Япония, и в Кинцуги има дълбок философски смисъл. Този смисъл е, че всеки предмет има своята уникална история, която не бива да се пренебрегва, само защото нещото е счупено. Вместо да го изхвърлят или преработят, японските майстори слепват парчетата със златната смес, нарочно подчертавайки пукнатините. Това превръща керамичния съд в нещо още по-красиво, отколкото е било – превръщат го в изкуство. Колкото повече златни линии и износване има по един предмет, толкова по-древна е историята и високата цена платена за него. Формата на съда остава подобна, но златото го прави стабилен, уникален и обогатен с нови съставки.

И е напълно възможно тази философия да бъде пренесена към една начупена, дългогодишна партньорска връзка.

Практиката показва, че да харесваш партньора си е от основно значение за самия партньор или съпруг. Когато е харесван, той се чувства уверен в себе си като мъж, което повишава удовлетворението и продуктивността му в работата. Например, толерантността му като шофьор, което води до намаляване на инциденти с автомобил. Намалява консумацията на алкохол и други вредни навици и това само, защото неговата любима го харесва. По един или друг начин това има огромно значение, както за децата, така също и за самото общество, в което живеем. В среда, изпълнена с обич и спокойствие, децата растат здрави, болестите изчезват като с магия, уверени са и самите те създават такива семейства и общества. Така се научават да уважават учителите, приятелите си и бъдещите си партньори и нямат необходимостта да привличат вниманието към себе си по деструктивен начин или да рушат.
Повече хармонични брачни взаимоотношения, по-малко ядосани хора в офиса и на улицата. Децата са спокойни, когато техните майки и бащи се харесват и обичат.

Рестарт

Възможно е връзката да се “залепи”, защото всяка една има своя собствена история, която не бива да се пренебрегва. Двойката е преминала заедно през толкова много препятствия, натрупала е неизмерим житейски опит, който е уникален. Партньорите са имали невероятната възможност да израстнат заедно, да открият себе си и другия. Практиката показва, че жените по-често от мъжете взимат решенията по отношение на тяхната връзка – дали да я поправят, както правят японските майстори или да я оставят така. Решението да останат с този партньор е процес. Жените, решили да запазят връзката си, на практика я рестартират. Причините да го направят са различни, но целта е една – да запазят двойката, в която са, точно с този мъж. Работейки в терапия, те започват да виждат позитивните и негативните страни. Както собствените, така също и на своя партньор и като цяло на хората около себе си. Разбират, че всички ние като човешки същества имаме добри и лоши дни и точно това ни прави цялостни и уникални.
Любовта бива преоткрита и запалена отново. Достатъчно е двамата партньори да желаят да съхранят взаимоотношенията си и да създадат отново вече новата си история, надграждайки се заедно и поотделно. Ние, от Архиендж сме до вас, когато творите вашата история.

Ако сте пропуснали първата част от темата можете да я откриете тук:
https://arhieng.com/blog/semeini-sistemi/dulgogodishnata-vruzka-1-chast/

Ако сте пропуснали вторвата част от темата можете да я откриете тук:
https://arhieng.com/blog/semeini-sistemi/dulgogodishnata-vruzka-2-chast/