logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Как съзависимостта отключва паник атаки?

Съзависимост се определя като състояние на емоционална обсебеност. Най-често това се случва към хора, но съзависимост би могла да се развие и към поведение, материални придобивки и др. Най-общо съзависимите хора не поемат отговорност за собствения си живот, занимавайки се с други хора или фиксирайки се в обсебващи мисли. За тях емоционалното им състояние е взаимозависимо с външни фактори.

Например:

 • Вярват, че щастието или нещастието им се дължи на някой друг (най-често на интимния партньор);
 • Смятат, че е необходимо да сменят работата си, жилището си, дори държавата, в която живеят, за да се чувстват добре;
 • Постоянно имат усещане, че нещо им липсва и го търсят в материални придобивки, пътувания и др.;
 • Убедени са, че мнението на останалите е основополагащо за техния живот. За това го жертват и стават верни слуги;
 • Често “решават” проблемите си с храна, алкохол и всяка друга зависимост;
 • Фиксират се в страдание, измислени болести и драматизъм, пренебрегвайки съществените компоненти от живота си.

С това настъпват и паник атаките

Практически съзависимите хора нямат свой собствен живот. За това и ги е страх от смъртта. Хората, които се страхуват да живеят, се страхуват и да умрат. Съзависимото поведение често отключва симптоми на панически атаки.
Паник атаките представляват силен, внезапен и необективен страх, придружен с телесни симптоми като:

 • Сърцебиене;
 • Световъртеж;
 • Изпотяване;
 • Треперене;
 • И др.

Основният страх при паник атаките е страхът от смъртта. Това е и връзката със съзависимостта. Паник атаките са експлицитното отражение на вътрешния свят на съзависимия човек. Появяват се, за да му напомнят, че не живее живота си, а е застинал.

Съзависимост с паник атаки

Както вече споменахме, съзависимите могат да бъдат обсебени и от определени състояния или поведения. Вторичните печалби от паниките ги тласкат несъзнавано към поддържането им. Те буквално се пристрастяват към симптома, защото чрез него получават внимание и обвързват субектите си на зависимост. Това е и поредният начин да не живеят живота си автентично.

От съзависимост към независимост с психотерапия

Точно както при зависимостите от психоактивни вещества, така и емоционално зависимите, се нуждаят от професионална помощ. В процеса на психотерапия страдащите от съзависимост се научават да изграждат границите си и да имат усещане за собствена идентичност. Пътят към независимост е постепенен и дългосрочен проект, който изисква много подкрепа и търпение.
В Архиендж разполагаме със специалисти, които предлагат такова съдействие.
Можете да разгледате подробности за нашия екип тук.