logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Какво Ви тревожи Паник атаки и паническо разстройство

Паник атаки и нервно разстройство

Какво представлява нервното разстройство?

Нервно разстройство е непрофесионален термин, който обозначава състояние на психологическа криза. Тази криза може да се дължи на прекомерен стрес, тревожност, депресия, екзистенциални проблеми и др.
Нервното разстройство обикновено протича в коморбидност с някои психични разстройства като:

  • Тревожни разстройства;
  • Афективни разстройства;
  • Зависимости;
  • Психотични разстройства.

Паник атаки и нервно разстройство

Паник атаките представляват внезапен, силен и ирационален страх, който е съпроводен от множество физиологични симптоми, за които няма медицинска причина. Например:

  • Ускорен пулс;
  • Световъртеж;
  • Замаяност;
  • Треперене;
  • Задух;
  • Потене.

Често, когато паник атаките се неглижират, те прерастват в синдроми, комбинирайки се с други тежки психични разстройства. Симптомите на паник атаки заедно с тези на нервно разстройство утежняват изключително много състоянието на пациентите. Обикновено се налага психиатрично медикаментозно лечение, което да покрие цялата “палитра” на синдрома.

Страх от прием на медикаменти

Пациентите с паник атаки изпитват страх от всичко. Въпреки, че те са склонни да посещават спешните кабинети при всяка своя криза, всъщност са особено подозрителни към всеки медикамент и предпочитат да пропуснат подобно лечение.

При лечение на паническа атака с медикаменти има много тънки моменти. Съществена роля в него има специалистът психиатър и в интерес на пациента е той да не бъде сменян всеки път. Това е, за да може да се проследи лечението и да се прецени точната доза и вид лекарство, подходящи за конкретния пациент. По този начин се постига най-добър ефект от лечението в перспектива. Реактивността на организма и съответно повлияването от химията са строго индивидуални.
Ние като психотерапевти не предписваме медикаменти, а също така и не прекратяваме терапията с тях. За нас психологическата работа е по-важна и първостепенна в хода на оздравяването. От психологическа гледна точка вярната и правилна стратегия при лечение на паник атака е да се започне с интензивна психотерапия и лекарства да се включват само ако симптомите са непоносими за човека, случаят е запуснат, или не се поддава на терапия.

За други често срещани страхове при паник атаки:

https://arhieng.com/blog/panik-ataki/panik-ataka-i-insult/

https://arhieng.com/blog/panik-ataki/panicheski-pristyp-infarkt-razliki/