logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Менопаузата не е присъда

От векове, че и до днес, темата за менструалният цикъл и менопаузата при жените е табу. Съвсем малко се знае как са протичали тези периоди в миналото, а повечето от това, което се знае са хипотези и митове. Въпроси на всеослушание не са се повдигали и е било немислимо менопаузата да се обсъжда открито или евентуално да се говори с майката, знахарката на селото или лечителката на племето. Та, цикълът идва и си отива без да се дискутира: остарявам ли, погрознявам ли, какво се случва с мен. Просто се случва, а жените продължават да правят това, което имат за правене. Предполагам, че тогава (както сигурно и сега, но за това също не се говори) е било истинско облекчение, че цикъла е приключил. Няма притеснения за забременяване, няма парчета плат, няма зацапани чаршафи, няма дискомфорт. Та, цикълът идва и си отива и по някое време просто спира да идва.

В медицината, описаните симптоми при менопауза са:

  • Студени вълни;
  • Томпли вълни;
  • Промени в настроенията;
  • Акне;
  • Рядко, но все пак – болки;
  • Цикълът прескача с месец, два, а после с пет и шест;
  • Депресивни състояния;
  • Безсъние;
  • Апатия;
  • Или пък еуфория;

Подобни могат да бъдат симптомите и при тревожност, фобии и др. Или да са симтомите на една работеща майка, с недостиг на време, нерви и пари. И все пак – това са симтомите при менопауза. Може да има и още – при всяка жена е индивидуално. Някои го преживяват трудно, с мъка, други дори не разбират, че се случва, трети въобще не се занимават с такива подробности. Всъщност, менопаузата е също толкова естествен биологичен процес като никненето на зъбки при бебето, прохождането, мутирането на гласа при юношите и разбира се идването на първия цикъл при момичетата. И като всичко естествено е добре да го приемем – че се случва. Тоест, остаряваме! И вместо да се разстройваме и страдаме, че вече не сме млади, с опъната кожа и гъсти коси, можем да потърсим позитивите в този хем нов, хем вече познат период от живота на една жена. Всяка една от нас може да намери личния си позитив на този момент от живота.

Да приемем менопаузата като подарък!

В животинският свят единствените женски, освен хората, които живеят още дълго след като репродуктивният им период е приключил са делфините и косатките. Възрастните женски остават в стадото, помагайки на дъщерите си да отгледат внучета и правнучета. Учените наблюдаващи живота на тези удивителни създания са открили, че шанса на малките да оцелеят се удвоява, когато на разположение има една, две или три баби. Точно, както и при нас хората, опита на възрастните женски да отглеждат деца, да намират храна и да подкрепят младите е безценен. Освен това, но само ако желае, всяка жена може да намери време за себе си и да развие пълния си потенциал. Да направи това, което не е успяла покрай създаването на дом и отглеждането на деца. Да пътува, да прочете книга, да отиде на танци, да рисува, да изучи мечтания дизайн, да отслабне, да се храни здравословно, да засади едно цвете. С други думи да поживее със собствените си желания.