logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panik-ataki-v-universiteta

Паник атаки! Университет?

Става ли въпрос за университет, не всички са склонни да го свържат с паник атаки. Всеки, който не се е сблъсквал с паниките, би си казал, че университетът не е предпоставка за такива. Свързваме студентския живот с купони, нощна работа, изпити, гаджета, коли, заведения, осми декември и т.н. Общо взето, най-хубавите години от живота. Истината обаче е, че в университета се крие голяма доза опасност от отключване и развиване на паник атаки. Това е така, защото провокиращите фактори са много и ни заливат накуп.

Смяната на средата предизвиква стрес

Когато човек напусне сигурността на бащиния дом, той навлиза в среда, която налага социално желателно поведение – студентът трябва да се хареса на новите колеги и, по възможност, на преподавателите! Това е един от психологическите фактори, провокиращи панически атаки.

Учене, изпити и сесии

При добра организация, процесът на учене не би трябвало да е фактор, отключващ паники. Има обаче студенти – перфекционисти, които не издържат на напрежението по време на сесиите. Те са толкова добре подготвени, че това им пречи. Често не отиват на изпити или както те го наричат – “блокират от нерви”, което всъщност ги води към паническа атака.

Комбинацията безсъние, активен социален живот и работа

Студентството е познато с купони и вечерни забавления, които често се свързват и с употреба на алкохол и други психоактивни вещества. Те включват и безсъние – привършват призори и обикновено се застъпват с други сутрешни занимания като лекции или работа. Студентската работа е тежка – много като количество и нископлатена, заради все още непридобитата квалификация. Да не говорим, че понякога се налага студентът да работи на две места. Младостта ги крепи, но в дългосрочен план подобен начин на живот не е конструктивен и би могъл да отключи панически атаки.

Ограничените финанси

Както казахме, работата е много, често нискоквалифицирана и не добре заплатена. Това е причина понякога един студент да се гневи, но да няма друг избор. Неравният старт на тези млади хора ги кара да се чувстват зле. Личните автомобили, високотехнологичните средства и модерно обзаведените квартири са мираж. Оптималното е да се ползва метро, университетско общежитие, компютърната база в университета. Храната в заведение е лукс – повод за радост е посещението на бързата кухня в мола за едно голямо и сладолед! И ето, пак ред причини за паника! Но и тези с по-високи финансови възможности не са застраховани от отключване на паник атаки. Те са дори по-застрашени, защото са свикнали на лесно и в този смисъл подхождат по-безотговорно към начинанията си.

Връзката с родителите

Родителите на студентите често не разбират своите деца. Искат неща, нетипични за студенти – да не излизат, да си лягат рано, да учат през цялата година, а не само по време на сесията и ред други. Но да кажем, че това е приемливо. Зле става, когато един родител се опитва чрез детето си да реализира своите лично неосъществени цели. Това се случва най-често с “натрапеното образование“ и “натрапените професии”. Да учиш или работиш нещо, за което не ставаш е като да ходиш всеки ден с тесни обувки, но за душата. И това е паническо!

За да нямате паник атаки в студентството си, бъдете отговорни студенти, а не роботи! И ако усетите повод за такива – реагирайте като отговорни хора – потърсете сами професионално съдействие!Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

  • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
  • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
  • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
  • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
  • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
  • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
  • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
  • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.