logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
mikrotravmatichni subitia

Стресогенни фактори от ежедневието

Изпълнявайки ежедневните си ангажименти хората са подложени на множество малки и незабележими стресиращи събития. На всеки се е случвало да си изпусне рейса, да закъснява за работа или да няма места за паркиране. Понякога такова събитие може да отключи паник атаки, който да нарушат социалното ни функциониране.

1.Паник атаката най-често се описва, като преживяване на сърцебиене, сухота и свиване на гърлото, затруднено дишане, изтръпване на крайниците, топли или студени вълни и преживяване на силна тревожност

Много от хората преживели паник атаки споделят, че са имали чувството че ще умрат, че получават инфаркт или ще припаднат. Тяхната продължителност най-често е в рамките на на няколко минути, но тревогата да не се появят отново и страхът, който остава след тях може да продължат с дни.

2.Микротравматичните събития са малките всекидневни несгоди, с които хората се сблъскват, взаимодействайки със заобикалящата ги среда

Може да се каже, че това е една от цените които всеки един член на модерното обществото се налага да заплати. Тези събития не е задължително да имат отрицателни последствия върху психическото функциониране. Често тези случки идват за да ни научат на нова стратегия, която би работила по-добре за нас в конкретната ситуация. Така положително разгледани микротравмите биха могли да са полезни в някои ситуации, защото дават възможност за развитие на личността.

3.Общественият транспорт е място, което може да предизвиква множество различни емоции у хората

Често пъти за съжаление те са в негативния спектър. Агресивните импулси и недоволството могат да предизвикат паник атака при хора, които са предразположени към такива симптомни прояви. В следствие на негативно емоционално преживяване или на повишена възбуда, които са подтиснати от индивида, може да се преживее сърцебиене, тревога и затруднено дишане.

4.Задръстванията са проблем, с който се сблъскват най-вече хората живеещи в по-големите градове

Броят на автомобилите в натоварените часове нараства над предвидения инфраструктурен капацитет. По подобен начин метафорично може да бъде описана една паник атака. Когато човек се сблъска с трудност, която надхвърля капацитета му за справяне, той блокира и се налага да намали темпото докато се успокои.

5.Междуличностните отношения, могат да провокират силна емоционална реакция, която да отключи паническа атака

Когато са поставени в ситуация, в която не могат да отстоят своите виждания или потребности, хората често преживяват чувство за безсилие и безпомощност. Пример за такава ситуация е когато шефа поставя непосилна за изпълнение задача. В отношенията с колегите си често хората не си позволяват да изразяват мнението си открито за да се покажат в по-добра светлина. В отношенията с партньора и фамилията, понякога е добре да се правят компромиси, но когато това води до разстройващи преживявания за индивида, също може да е предпоставка за проява на симптоми.

Забързаното ежедневие, често дава предпоставки за проява на тревожни симптоми. По какъв начин индивидът би отреагирал в микротравматична ситуация, зависи най-вече от цялостното му житейско здраве, щастие и благополучие. Една и съща ситуация може да бъде преживяна с безразличие, силно емоционално и разтърсващо, или от нея да се изведе поука, и да се възприеме, като житейски урок.

Непредвидените обстоятелства и стресиращите ежедневни събития са трудности, с които всеки от нас се среща. Каква ще е реакцията, която ще последва, зависи в голяма степен от вътрешната нагласата на човек. “Няма значение, какво ни се случа, важно е как го приемаме.“