logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
samopomosht

В търсене на изход от паническо разстройство

Паническо разстройство е състояние, което пренапряга организма и във физиологично отношение, и като емоционалност и психика. Това е преживяване на фатален ужас (емоционалната компонента), екстремни симптоми от страна на вегетативната нервна система – сърцебиене, повишено кръвно налягане, треперене, гадене (това е телесната реакция на случващото се) и непрестанните тревоги, кога отново ще се случи. „Ще има ли припадък?“ „Ще се изложа ли?“ „Ще има ли кой да ми помогне?“ Това са постоянните психологически терзания на засегнатите. Бруталното преживяване за обреченост и безизходица не може да бъде описано с думи и остава неразбираемо за хора, които никога не са преживявали подобно нещо. При панически пристъп човек има дълбоката убеденост, че умира. И това е по няколко пъти дневно. Всеки ден. Месеци. Години.

Оксиморонът паническо разстройство

При паническо разстройство намирането на решения никога не е еднократен акт. Това се дължи както на спецификите в характера на засегнатите, така и на обективни причини. От страна на самия човек става дума за неувереност и трудност във взимането на решения. Търсенето на най-правилните и работещи такива и изследването на различни източници на информация в съчетание с честа промяна на мнението. Това засилва колебанията, вместо да води към генериране на стратегия за справяне с проблема. Обективните трудности са свързани с технологичното време, необходимо на различните методи да разгърнат ефекта си и постоянството, което се изисква за прилагането им и не на последно място средствата, които се инвестират в лечението.

Най-честите възможни решения при паническо разстройство можем да групираме в три категории

Категория първа. Да се справям сам

Всеки пациент с дългогодишна анамнеза за паническо разстройство задължително минава през този етап. Тук са включени всякакви форми на „бързо“ оправяне, които само ще изброим:

 • Използване на билки, лечение с Валидол/Валериан;
 • Четене на форуми и чужди мнения за мотивация и успокоение;
 • Дихателни, йогистки и хранително диетични техники за ликвидиране на симптомите;
 • Народни лечители, врачки, ходжи, разваляне на магии, амулети (хората с паники лесно се разпознават по червения конец или гривната от Света гора, която носят на ръката си);
 • Опити да се стегнат, мобилизират или пък отпуснат и внушат сами на себе си, че няма нищо страшно и ще мине;
 • Помощ от роднина, приятел, партньор, дете, които присъстват в живота на човека с паники и му „пазят страх“, че ако припадне ще има кой да повика помощ;
 • Балнеолечебни центрове и санаториуми за рехабилитация на „нервни“ болести;
 • Алкохол;
 • Решения ориентирани към избягване на места и ситуации, предизвикващи паник атака – градски транспорт, кина, молове, хипермаркети, тесни помещения или места със струпване на много хора. Могат да се избягват конкретни хора, приятелска или служебна среда, които дори и само веднъж са предизвикали пристъп.

Изброените решения рядко имат дори краткосрочен ефект, защото системата паническо разстройство бързо успява да ги заобиколи и да произведе нови симптоми. Подобни стратегии за справяне са неефективни заради избягването, а не генериране решение на психологическия проблем. Отнема много време на страдащите  от паники да преминат през различните видове самопомощ и взаимопомощ преди да установят ниската им резултатност или пък да открият, че става дума за откровенни маркетингово-рекламни стратегии за продажба на продукти или услуги.

Втората категория често използвани решения са медикаментозните

Тук става дума само за лекарства, предписани от правоспособен психиатър или понякога невролог. Не включва средства на билкова, хомеопатична основа или хранителни добавки.

В зависимост от конкретная случай и най-вече неговата разистентност към провежданата терапия колегите прилагат медикаменти от следните групи, самостоятелно или в комбинация:

 • Транквиланти (предимно бензодиазепини), които имат изключително добър ефект при паническо разстройство (Ривотрил, Диазепам, Валиум, Лексотан), но не могат да бъдат решение, защото водят до тежка зависимост при прием над тридесет дни. Обичайно се използват от тревожните хора при кризи и те ги носят винаги във себе си като спешен вариант за лечение. Ако ги забравят вкъщи например или им свършат стават напрегнати и ги обхваща безпокоство. Този вид медикаменти се използват стандартно в спешните кабинети от спешните екипи за купиране на пристъп на паника парентерално.
 • Антидепресанти. Почти без исключение се използват SSRI медикаменти (блокиращи обратния захват на серотонина в пресинаптичната цепка). Тук вариантите за избор на медикамент и схема на лечение са много и разнообразни. Необходими са около две седмици за разгръщане на ефекта от лечението, като продължителността на прием е поне половин година. Бързо, нискобюджетно, удобно и модерно решение на паническо разстройство, и се налага посещение при психиатър само за контролни прегледи.
 • Невролептици. Става дума за групи лекарства, които повлияват секрецията на допамина и се използват основно за терапия на тежките психиатрични разстройства. Характеризират се с добър ефект върху паническото разстройство, най-често в комбинация с други медикаменти за овладяване на острата и тежка симптоматика на тревожност и паника. Възпрепятстват някои от обичайните дейности като шофиране и понякога водят до вялост и апатичност. Не би трябвало да буди безпокойство факта, че се предписват при различните форми на шизофрения или манийно депресивно разстройство, когато са предложени по надлежния ред от лекар.

Медикаментозните решения не предлагат окончателно излекуване, защото повлияват само проявата на симптомите. При прекратяване на лечението (особено рязко), патологията се проявява с нова, по-голяма интензивност.

Трета категория – психологически и психотерапевтични решения при паническо разстройство

Тук са споменати и психологическите и писхотерапевтичните стратегии с оглед на това, че и при двете се използва лечение с думи. Разликата е, че при психологическите консултации се адресират бързи, често само когнитивни въздействия върху ограничаването, прекъсването и намаляването на тежестта на пристъпите. В психотерапевтичните интервенции целта е да се въздейства и реши същността на проблема, залегнал дълбоко в несъзнаваното и вплетен в характера на пациента. И ако в психологическата практика се разчита на повлияването в рамките на няколко, до десет сесии и решения от типа „когато – то тогава“ или „прави едно, две, три и т.н.“, то психотерапията като дълбинен процес е с голяма продължителност, защото е свързана с ревизия на интроекти за отношенията, света и Аз-а на клиента.

При паник атаките често се комбинират средства от гореописаните групи в търсене на решение. Описани са и случаи на спонтанно излекуване, но те са по-скоро изключение, отколкото правило.

От наша гледна точка най-адекватното решение при паническо разстройство е още в самото начало да се започне психотерапия или поне психологическо консултиране. Това не позволява на случая да се превърне в „запуснат“, където симптоматиката се е разширила и обогатила до крайна степен. Липсата на добро лечение води до усложняване на проблема, защото „колкото повече се чака в началото на паниките, толкова повече се чака за края им“.

Стратегията ни за работа с паники е в началото да се овладее симптоматиката (без да се изследват и без да се задълбочаваме в самите симптоми), като се достигне до разбирането и повлияването на отключващите интрапсихични и релационни механизми на възникването ѝ. Ние залагаме на активна подкрепа и достъпност на водещия случая за навременна реакция и прекъсване на порочния кръг паническа атака – страх – нов пристъп. Имаме дълбока убеденост, че не е необходимо излишно страдание в пътя към оздравяването.

Самопомощта е път без изход.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

 • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
 • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
 • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
 • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
 • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
 • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
 • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
 • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.