logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panicheski pristup

Панически пристъп – безопасния страх

Панически пристъп е една от честите причини за посещение в спешното отделение. Характеризира се с ясно откроими физически симптоми с голяма интензивност и почти липсваща обективна медицинска находка. Не казваме, че на човек му няма нищо. Напротив, наличен е сериозен проблем, проявата на който е повода за това посещение. Просто този проблем не е във физическия свят, а в менталния. Хората се оплакват от задух и сърцебиене, изтръпване на ръцете, краката, тялото световъртеж и гадене. Винаги е налице силен страх. Това не е „нищо“!

Сърдечен пристъп

Това е застрашаващо живота състояние с комплексен произход, свързано със затруднения в помпената функция на сърцето. Може да се прояви посредством много различни симптоми и дори да протече безсимптомно в редки случаи. Налага спешна медицинска намеса и задължително се лекува в болнично заведение.

Панически пристъп или сърдечен пристъп

Звучат близко и протичат със сходни симптоми. Това е често срещана диференциална диагноза, която в клиничните условия на болница се решава бързо – прави се ЕКГ и се пускат „ензими“. След десет минути е ясно. По-сложно е в случаите, когато кризата е в дома или навън. Тогава могат да се използват за ориентир фундаменталните разлики между двете състояния – ужасното психично и драматичното сърдечно.

При панически пристъп:

 • Става дума за млади хора, без предварителна анамнеза за сърдечно заболяване. И ако при мъжете инфаркта на миокарда се „подмладява“ и засяга и хора под тридесет годишна възраст, то ако пациента е жена преди менопауза, по-вероятната диагноза е паник атака;
 • Симптомите отшумяват, ако човек се движи, прави нещо или се разсее, а при сърдечен пристъп това не помага, дори влошава нещата;
 • Случвали са се и преди и са били повод за посещение на спешното отделение, където не е намерен кардиологичен проблем;
 • Появяват се изненадващо, от нищото, без физическо или психо-емоционално натоварване.

При сърдечен пристъп възможните причини, и съответно симптоми, са разнообразни:

 • Има обективни клинични синдроми и подлежащи увреди;
 • Случва се по-често в напреднала възраст;
 • Съпътства се обичайно от други заболявания или т.н. метаболитен синдром – наднормено тегло, висок холестерол, захарен диабет и вредности като тютюнопушене, заседнал живот и стрес;
 • Може да настъпи внезапно, но обичайно е предшестван от интензивно физическо или емоционално предизвикателство.

Това е тежко състояние, застрашаващо живота и изследването на причините за него следва да се провежда в медицинска среда.

Панически и сърдечен пристъп – прилики

При панически пристъп имаме симптоми, които като преживяване от страна на болния, почти напълно покриват тези при сърдечен пристъп. Това е причината пациентите да смятат, „че умират“.

 • И в двата случая се установява силен страх за живота, като при инфаркт на миокарда той е по-интензивен, а при паник атака е по-изразителен и впечатляващ околните;
 • Може да има усещане за задух, душене, че въздухът не стига;
 • Сърцебиене, чувство за стягане и притискане в гърдите, болка в сърдечната област;
 • Изпотяване, пребледняване, изтръпване на ръцете и долната челюст е друга типична група симптоми;
 • Световъртеж, гадене, повръщане, замайване също могат да се срещат и в двете състояния.

Много е важно при първи пристъп задължително да се потърси медицинска помощ, за да се постави коректна диагноза. По-добре да се окаже, че няма инфаркт, отколкото да се изпусне такъв. Ако става дума за панически пристъп след около час човек си тръгва от спешното, често объркан как така му „няма нищо“ и леко успокоен, че му се е разминало нещо сериозно. Известен страх и тревога, да не се повтори атаката, обаче остава.

Повторението на подобни симптоми е признак на оформило се паническо разстройство. Това е по-ужасната в психологически план диагноза и благоприятна в телесен, защото не застрашава по никакъв начин живота и здравето, независимо от драматичните прояви, които има. Нашата препоръка е да оставите решението дали това е панически пристъп или сърдечен на лекарите. И да се лекувате и в двата случая.

Иначе е или страшно (при паники) или опасно (при миокарден инфаркт).