logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и сняг

Паник атаки и сняг

Наличието на сняг и снеговалежи са предпоставка за паник атаки. Много хора изпитват необяснима за тях тревожност при влошаване на метеорологичните условия. Снегът носи усещането за безконтролност и потиснатост. Ако за някои хора асоциациите за сняг са свързани с красота и спокойствие; спорт и развлечение; игра и почивка, то хората с паник атаки преживяват снеговалежите като нещо катастрофално.

Страхът от сняг

Страхът от сняг се нарича хионофобия. При хионофобията паниката възниква с всяка идея за сняг. Страхът е ирационален, а чувството е за капан, ограничения, непроходимост, много подобно на клаустрофобия. И наистина, паник атаките и натрапливите мисли по отношение на снега са много ограничаващи! Хионофобите буквално са затворници в домовете си по време на зимния сезон, защото дори и да си наложат да излязат навън докато има или вали сняг, симптоматиката ги връхлита с пълна сила. Симптомите на хионофобия са същите като при класическите паник атаки: сърцебиене, световъртеж, изпотяване, дереализация, проблеми с храносмилателната система и др. Понякога този ирационален страх предизвиква необуздан плач у хората. Комбинира се често с депресия заради дългосрочната изолация, която потърпевшите от хионофобия си причиняват.

Какво се случва?

Още с настъпването на зимата хионофобите започват да се интересуват от дългосрочни прогнози за времето, отбелязвайки в календара кога е предвидено да има снеговалежи. Запасяват се с храна, вода и всичко необходимо, така че да не трябва да излизат и да имат допир със снега. Защото контактът със сняг е панически! Отказват да шофират или да се разхождат навън от страх, че нямат контрол над снегa и има животозастрашаващи опасности – катастрофи, инциденти.

Причини

При някои от случаите причините са обективни – психологическа травма, която се е случила по време на снеговалеж или директен инцидент със сняг. Паник атаките по отношение на снега обаче се активират по-скоро на асоциативен принцип. Tук хипотезите биха били различни и по-скоро индивидуални: какво се крие зад този страх?

Решение

Решението е работа с професионалист, специализиран да работи с тревожни и депресивни разстройства. Дългосрочна и интензивна терапия, инвестицията в която си заслужава категорично – ще си върнете една четвърт от живота, която всяка година губите, криейки се от снега в дома си! Нашият екип е готов да работи за Вас!Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

  • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
  • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
  • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
  • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
  • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
  • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
  • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
  • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.