logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
24-7

Психолог или психотерапевт онлайн в случай на паник атака

За нас психолог или психотерапевт онлайн означава достъпност на специалиста в хода на паник атака. Това е състояние на силен страх, вследствие ненадейното възникване на симптоми от сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система.

Страдащите се парализират от опасенията кога и как ще ги намери поредният пристъп и ограничават живота си в различни плоскости. Започват да подбират храната и напитките, които приемат. Намаляват до минимум излизанията и пазаруването. Често ангажират близък човек за придружител. Не пътуват и предпочитат да стоят вкъщи, където се чувстват сигурни. Склонни са да посещават психотерапевтичните си сесии, защото са с лечебна цел. Също така често ходят до спешните болнични кабинети. Налага се, защото близките им не са обучени да се справят с кризите. Роднините често не разбират за какво става дума. Дават съвети, които не само не помагат, а и дразнят болните, от рода на «стегни се», «отпусни се», «ще се оправиш». Не работи така.

Онлайн сме тук веднага!

Затова е важна комуникацията онлайн между психолог или психотерапевт и клиент при паник атака. Никой не знае кога ще възникне нужда от кризисна интервенция. Страдащите се нуждаят от доверен човек, който разбира тях и състоянието им и не им обяснява, че им «няма нищо». Един психолог или психотерапевт да е онлайн за нас означава да е на линия точно когато има нужда от него. Не преди, по време или след терапевтичния час, а когато трябва. Без забавяне да натисне зелената слушалка – когато дойде атаката, тогава. Паниката не подбира удобно време за проявата си.

За нас е правилно да сме онлайн при панически пристъп, защото не вярваме в излишното страдание. Смятаме, че при отключване на атака навременното включване на специалист, запознат със случая, прекъсва патологичния процес. Така разговор по телефона за пет минути спестява на клиента часове тревоги, обикаляне по болнични кабинети и натоварване на близки и роднини.

Защо 24/7 е по-добре?

Да сме на линия и да реагираме веднага е по-логично и работещо, отколкото да изследваме случилото се след преминаването на присъпа. Навременната реакция е от ключово значение – нещата са ясни и болните са по-близо до разбирането, осъзнаването и в резултатност излекуването. За нас е по-лесно и разбираемо да работим в разгара на кризата. Не се страхуваме да интервенираме самата паник атака онлайн. Познаваме се с човека, за когото работим. Той ни има доверие, а ние знаем динамиката на случващото се с него. Липсва само контакта. Тук онлайн е всичко, което трябва на един клиент и един психолог, защото когато дойде паниката, човек търси спасение, подкрепа, познат глас.

Има критики, основно професионални, че терапевтът трябва да има лично пространство, а терапията трябва да се случва в уговореното място и време. Не се пропуска и въпросът, че пациентът става зависим от терапевта, а трябва да се научи да се справя сам с фрустрацията и страданието. Да, съгласни сме, вярно е. Само че не и в случаите на криза. Тогава е хуманно да сме на линия, да съдействаме за пет минути и после пак да си живеем личното пространство. Затова предлагаме 24/7 достъпност и гъвкави планове за овладяване на паническите пристъпи. Обичаме да ни използват по предназначение – най-вече когато трябваме.

За да не чуваме от пациенти въпроса: «Тези хора не са ли полагали Хипократова клетва?».

Живеем в свят на високи технологии. Възможно е психолог или психотерапевт да е на разположение двадесет и четири часа в денонощието, седем дни в седмицата онлайн, по телефона, скайп и изобщо всички възможни комуникационни канали.
Възможността е обективна, изборът е индивидуален – всеки избира кога да живее.Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

  • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
  • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
  • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
  • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
  • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
  • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
  • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
  • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.