logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Депресия и депресивни състояния

Причини за депресия преди рождения ден

Рожденият ден – празник или депресия?

Оказва се, че рожденият ден се възприема повече като причина за депресия, отколкото като повод за радост.
Направихме собствено проучване и повече от 50% от запитаните отговориха, че асоциират рождените си дни с дистимни емоции и преживявания. Например:

 • Гняв;
 • Тъга;
 • Депресия;
 • Безразличие;
 • Стрес;
 • Безпаричие;
 • Принуда.

Сатурнова дупка

В астрологията съществува т.нар. термин “Сатурнова дупка”, или още – “Сатурнова криза”. Той обозначава периода от 40 дни преди рождения ден, в който човек се чувства потиснат, апатичен, безжизнен и стресиран. Астролозите имат своето обяснение за това, но нека тук се спрем на възможните психологически причини за депресивните симптоми, свързани с рождения ден.

 1. Страх от смъртта

Рожденият ден е истински повод за криза за всички онези, които се страхуват неистово от старостта, преходността на живота и смъртта. Поредната година в житейския календар им напомня, че времето минава, а те имат чувството, че живота им минава безсмислено.

 1. Неприятни спомени от детството

Най-често хората мразят рождените си дни още от детството, поради фактори като насилие, неразбирателство между родителите, бедност.

 1. Гняв към родителите

 Гневът към родителите се основава най-вече на усещането за изоставеност в детството. Става въпрос както за буквалното физическо изоставяне, когато децата отрасват в домове или биват осиновявани, така и за емоционалното изоставяне от страна на родителите.

 1. Социални фактори

Обикновено хората се чувстват длъжни да празнуват рождените си дни, защото така е прието. Организират грандиозни пиршества, канят познати и непознати, харчат солидни суми пари без да имат желание за това.

Превенция срещу депресията преди рождения ден

За хората, които изначално разбират живота, е ясно, че рожденият ден е като всеки друг ден. За зрелият индивид не е необходимо да има повод, за да се види с близките си, да се облече празнично и да прави любими неща. Той сам купува подаръците си и няма очаквания някой да се погрижи за комфорта му. Черпи спонтанно, ей така, за здраве. Празнува всеки ден и е благодарен, че живее. Психически порастналият индивид участва активно в живота си, тук и сега, и не се страхува от смъртта. Знае, че факта че е тук, на този свят, дължи на своите родители и това е достатъчно дело от тяхна страна. Всичко останало е бонус, за това не ги вини и не ги смята за отговорни за “нещастията” в живота си. Просто, защото зрелите хора предпочитат да са щастливи!

Повече информация и за темата в “Следпразнична депресия”.