logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Реактивна депресия

Какво представлява състоянието на реактивна депресия и кога да се обърнете към терапевт

Нямате настроение, нямате енергия, не Ви се занимава с нищо. Ту Ви е тъжно, ту Ви е едно такова умряло, беземоционално, безсмислено. Любимите Ви дейности вече не Ви радват, нито книги Ви се четат, нито Ви се излиза. И така вече втора седмица. Чудите се какво се случва. Дали пък не сте хванали грип? Но не, температурата е в норма, кашлица и хрема няма. Може би пък пролетна умора? Ама чак пък толкова апатично да Ви е заради една умора? Ох, явно е депресия…

Страхове

Когато си помислят за депресия, много хора си представят един негативен човек, който само се оплаква или гледа жално и мълчи. Един такъв безволеви човек, който нищо не иска да прави. Тежест, мъка, мисли за суицид. Все такива едни асоциации излизат. Смята се, че това състояние е нещо лошо и страшно, което трябва да се крие и отбягва на всяка цена. Не, не, всичко друго е по-добре от това състояние. Срамно е да си признаеш, че не се чувстваш добре. За какъв ще те помислят другите. То това е болест за жени. Мъжете не ги лови. Прищявка е, разбирате ли. Мъжете нямат право да се влияят от настроения. Не, не, наред ми е всичко, от ретроградния Меркурий ще да е. Аз съм си наред!

Какво е реактивната депресията всъщност?

Защитен механизъм. Стартира в резултат на преживяна загуба – раздяла с партньор, загуба на работа, болест, смърт на близък и други. Тази загуба променя живота из основи. Човек не може да продължи както досега, трябва да се адаптира към новата ситуация. И тук се появява реактивната депресия, която изсмуква енергията на човека и го кара да се отдръпне от околния свят. По този начин се дава възможност на тялото и психиката да съберат сили, за да приемат новата ситуация и да се адаптират към нея. Получава се едно естествено насочване навътре. По този начин се пестят ресурси от намаления контакт с външната среда. Усещането е все едно всичко е сякаш на забавен кадър. Не Ви се занимава да миете чинии. Ако в крайна сметка се наканите, процесът Ви се струва цяла вечност. И наистина е така – обичайните дейности отнемат повече време.

Кога трябва да потърсите специалист?

Депресивната реакция след загуба най-често отминава от само себе си, когато човекът приеме новата ситуация и се адаптира към нея. Тогава и енергията му се връща и вече му се излиза навън. Ако обаче се противи на промяната и не може да я приеме, това усложнява нещата. Депресията се задържа и започва много да тежи. В случай, че има и предишни загуби, които все още не са приети, или неизживян траур, нещата се задълбочават. В такъв случай е препоръчително да се обърнете към терапевт. Особено пък ако Ви е станало толкова тежко, че има налични и мисли за суицид. В такъв случай задължително потърсете помощ, не чакайте да отмине от само себе си. В случай че има и други хора от семейната Ви система, които са имали или имат това състояние, или не можете да определите кога е започнало, задължително се обърнете към специалист.

За кого е характерна?

Депресията се среща както при жени, така и при мъже. Смята се, че мъжете са по-рискова група, тъй като те по-често отричат емоциите си. Не споделят, не искат помощ и дори да не се чувстват добре, си дават вид, че всичко е под контрол. Мъжете са и по-застрашени от успешен опит за суицид. При жените са характерни амбивалентни опити за самоубийство, чиято цел е по-скоро да сигнализира, че им е зле. При мъжете обаче опитите най-често завършват с успех, тъй като целта е да се прекрати мъката веднъж завинаги. Затова е изключително важно да се потърси помощ навреме. Така човек може да осъзнае какво послание му носи това състояние и да вземе навременни мерки. Така може да се адаптира към живота и да продължи напред.