logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и паническо разстройство

Защо не вярвам, че са панически атаки?

Панически атаки или смъртоносна болест?

Хората, които страдат от панически атаки, обикновено не вярват в тях и симптомите им. Често задавани въпроси към психолози и психотерапевти от тях са:

 • Лошо ми е, това панически атаки ли са или е нещо друго?;
 • Не си чувствам крайниците, от паниките или се парализирам?;
 • Стягат ме гърдите, удар ли е? Едва ли са паник атаки!

Или констатират:

 • При мен е по-сериозно, не е само паническо разстройство!;
 • Този път е нетърпимо, не може да е панически пристъп!;
 • Твърде дълго продължава, а паническите атаки траят само десет минути!

Каква е причината да се отхвърлят паническите атаки?

Паническото разстройство е вид тревожно разстройство, което се характеризира с внезапен интензивен страх без обективна причина, придружен с редица соматични симптоми. Тези симптоми нямат медицинска обоснованост. Пациентите с паник атаки са постоянно фиксирани в симптомите и не вярват в психогенния им характер. Това има своето обяснение:

 • Хората с панически атаки са силно контролиращи. Пристъпите възникват внезапно и те нямат контрол над тях, за това предпочитат да се самодиагностицират – така сами решават какво им има.
 • Симптомите на паническо разстройство често се припокриват с тези на други заболявания, но все пак са различни. Това го преценява специалист. Пациентите, обаче, са склонни да се доверят повече на написаното в интернет и там откриват много диагнози, които си самопоставят.
 • В България все още съществува неразбиране към психичните заболявания и лечението им. Много по-социално приемливо е, когато човек боледува физически. Това кара пациентите с панически атаки да се срамуват и прикриват състоянието си, често и от самите себе си.
 • От психоаналитична гледна точка хората, които получават паник атаки вярват, че заслужават голямо страдание. Сякаш ужаса от паниката не им е достатъчен и търсят да докажат смъртоносна болест.
 • Често близките на потърпевшите от симптома не ги разбират и ги смятат за симуланти. Вниманието би било много по-голямо, ако човек получи инфаркт или се разболее от рак, отколкото просто да е панически пристъп. Поне така мислят пациентите.

Какво препоръчваме?

Най-важната крачка към лечението на всеки психосоматичен симптом е приемането му. Едва тогава човек е готов да работи за промяна. До този етап със сигурност минава време. На мнение сме, че страданието е излишно и пациентите с паник атаки се нуждаят от подкрепата на доверен специалист в кризите си. За това плановете ни включват 24/7 достъпност до нас за кризисни интервенции. Предлагаме и интензивен курс за овладяване на симптоми.

Тук ще намерите повече информация за нашите услуги.