logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Дневник за паник атаки

“Паники са, нали? Опитвам се да видя защо, но май ме тревожи, че не мога да ги контролирам…”

“Не съм писала тези дни, но тази нощ нещо пак става с мен. Много е тежко и за това ще пиша. Снощи, както си бях добре целия ден, изведнъж започна едно неприятно сърцебиене. Към 23.00 се организирах да лягам, но като легнах това сърцебиене. Затварям очи и не ми стига въздух. Поемам въздух ИИИ после пак затварям очи и все едно спирам да дишам. Сепвам се и пак поемам въздух. Сърцебиенето спря, но цялата нощ съм с паники и на моменти не мога пак да преглътна. Устата ми е пресъхнала, главата ми е изтръпнала след цялата такава нощ. Грам не съм спала.

Вчера през целия ден ми беше едно леко и какво стана! Паники са, нали? Опитвам се да видя защо, но май ме тревожи, че не мога да ги контролирам и надделяват над всичките ми опити да ги спра и да се успокоя.

Сега, докато пиша, се мъча да преглътна и не мога. Трябва да ставам след малко за работа, а не ми се ходи. Дали ми е така, защото не съм на работа или е пак зависимостта към това да има някой вкъщи? Тези дни бащата на детето беше тук и, въпреки че повечето време само ми викаше и обиждаше, съм спала добре. Или пък от това напрежение покрай него сега организмът ми се отпуска и ме връхлитат тези паники?! Как да се справя? Имам чувството, че ще спра да дишам и ме обзема страх.

Събудих се и ми е много тъжно и тежко. Имам отново сърцебиене. Искам да разкажа и какво се случи вчера вечерта, за да ми олекне малко. Бащата на дъщеря ми вчера звънна, че ще я взима той от училище и аз казах ок и затворих. Тръгнах си от работата и пресичайки за вкъщи на пешеходната се засичам с тях и виждам дъщеря ми облята в сълзи. Като ме видя, започна чак да хълца и този изверг почна:

“Какво ми ревеш, ти чистачка ли ще ставаш,  каква? Колко пъти ще ти повтарям да не се закопчаваш? Повече няма да играеш навън на занималнята.”.

И какво всъщност е станало – отишъл да я вземе и тя била потна и закопчана. Госпожата така й е казала и той, като я пипнал, и побеснял. Започнал да й вика пред госпожата и децата. Понеже играе, и се била изкаляла на крачето и ръката, и за това също й се развикал. И се прибрахме, а той излезна да си вземе вестник. А тя, миличката:

“Мамо, бях толкова щастлива… Защо той ме взе, защо толкова ми вика, каза ми че няма да мога да играя с децата навън.”.

Той каза , че ще ходел вече той да я взима от занимания, за да коригирал как ще е облечена и къде играе с децата. И й казва, че като се поти няма да тича…

Не мога да повярвам, този човек вече 7 години ни измъчи с детето… Как да го махна завинаги и да не може да я взима? Той се държи ужасно и с нея повечето време, а тя е толкова добро дете.

Тежко ми е и с този световъртеж като вървя и това схващане на гърба и раменете вчера. Ако отида в някоя поликлиника на тези упражнения, където там правят в кабинетите за физиотерапия? Днес говорих с един масажист и той каза, че трябват много упражнения, стречинг, плуване, за да могат да облекчат малко състоянието ми.

Само да се почувствам малко по-стабилна в тези си болежки и паники и трябва този човек да го огранича напълно от живота ми и този на дъщеря ми. Само да знам, че не може да я взима да спи при него, а само да я вижда и още утре бих завела дело. Освен това ме е страх да не ме причаква някъде да ме тормози. Сега как ще я взима от училище?  Тя не може да се лишава от игра с децата… Какво да й кажа, как да постъпва?”.

За конфликтите между родители и деца можете да прочетете повече в статията от блога на АрхиЕндж:

https://arhieng.com/blog/za-roditeli/konflikt-s-deteto/

*”Това, че пиша ми дава малко спокойствие, че има къде да споделя. И понеже Ви вярвам си мисля, че ако прочетете нещо страшно ще ме предупредите и помогнете. Иначе като пиша, започва да ме боли врата… дали защото се навеждам да пиша и започва да ми се плаче. Ще пиша вечер… и се чудя няма ли край това… ужасно е да живееш само в страх!”.

**Воденето на дневник е изключително полезна техника за разтоварване от стрес, тревожни мисли и напрежение. Цитираните бележки са на реален случай от практиката и се публикуват с изричното му съгласие.