logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Дневник за паник атаки

“Един ден да се позакрепя и изведнъж ужас и паник атаки…”

“Тези дни като ставам, спала съм, но изведнъж получавам едно ужасно сърцебиене и чак ми прималява… Това паник атаки ли са?

Сега пътувам и ще ми изкочи сърцето. Да взема ли Валидол или ще мине?

Преди малко изведнъж усетих много силна, пронизваща болка във врата, като спазъм, и изтръпване в тила с болка в слепоочието. Сега ме отпусна малко, но главата ми е като мътна…

Брадичката ми потреперва… Да не ми стане нещо още по-зле?

Тези дни не ми е много добре и вдигам вечер кръвно. Около 120 на 85. Тази вечер и главата ме боли, прескача ми сърцето, гади ми се. Искам да повърна, но ме е страх, че ще го вдигна още повече. Започвам да се плаша. Страх ме е да не получа нещо. Защо пак започвам с това кръвно? Тези два дена от това обучение на работа ми дойде малко в повече. Лесно се уморявам от всичко.Пак ли са паник атаки, може ли да ми се случи нещо?

Но онзи ден сутринта ми беше 90 на 60 и сега ми е направо високо. Като се изправя и усещам все едно налягане ми нахлува в главата и започва да ми пулсира слепоочието. И главата ме наболява. Аз избягвам да мисля изобщо да го меря, но понякога не се сдържам, защото не ми е добре. Макар, че и да ми е високо, нито имам хапчета, нито нищо, така че освен да се притесня още повече нищо друго не правя. Ще се опитам да легна и да поспя. Чувствам се изморена, а и тези дни ми се събира много храна. Трябва да спра да се тъпча с храна за щяло и нещяло, защото усещам, че не ми е добре.

От одеве не ми е добре и не ми минава. Пак съм с кръвно 120 на 85… Стяга ме главата, все едно съм си сложила тясна каска на нея. Гади ми се, прескача ми сърцето и като стана, все едно ми се покачва налягането. Така ми е от към 17.00, друг път минава, но сега още не. Пих одеве парацетамол с надежда да мине поне стягането, но не минава. Страх ме е да не го вдигна още повече и да ми стане нещо. И това сърце, а и главата за първи път така ме стяга. Мисля, че ми е даже още по- високо кръвното, но няма да меря повече, защото съвсем ще се уплаша.

От много вечери не съм писала, но тази ми е доста лошо и ще попиша, защото ме обзема страх. Днес имах много тежък ден и предполагам това е причината. Събудих се от главоболие, главата ме стяга, чувствам устата си изтръпнала. Днес в работата на едно от момичетата й стана лошо. Изведнъж много силно сърцебиене и не може да диша, световъртеж…, много се уплаших. Закараха я в болница, там изследвания, на системи, а аз през това време не знаех на кой свят съм. След около два часа ни казаха, че е пристъп от щитовидната и това удряло в сърцето. Казаха, че ще мине – да почива, на кардиолог я пратиха и за щитовидната, но ужаса като я видях… Отделно, като стана така с нея, хора не ми достигат, а всеки звъни. Аз се чудя на къде и кой да пратя и в рамките на два- три часа ми се събра голямо напрежение. После уж се поуспокоих и ми звънят за жилището, че има хора и са оставили пари за капаро. И аз отново влизам в стрес. Започват да търсят нещо за мен и само ми пращат оферти. Направо се бъгнах, имам сърцебиене, свят ми се вие.

Одеве съм заспала и час след това се събуждам с главоболие и се опитвам да си поема въздух. Отново сърцебиене и сега стоя в тъмното… Боли ме глава и си представям само лоши неща. Като легна ми става трудно да дишам и съвсем се паникьосвам. Сега, докато пиша, освен главоболието ми преминава и една стрелката болка, по-скоро като спазъм. Очите ми парят, а устата ми и като изтръпнала и подута. Какво да правя? Един ден да се позакрепя и изведнъж ужас и паник атаки…”.

За възможните сериозни последствия от тревожността прочетете повече в статията от блога на ArhiEng:

https://arhieng.com/blog/panik-ataki/trevojnost-i-baipas/

*”Това, че пиша ми дава малко спокойствие, че има къде да споделя. И понеже Ви вярвам си мисля, че ако прочетете нещо страшно ще ме предупредите и помогнете. Иначе като пиша, започва да ме боли врата… дали защото се навеждам да пиша и започва да ми се плаче. Ще пиша вечер… и се чудя няма ли край това… ужасно е да живееш само в страх!”.

**Воденето на дневник е изключително полезна техника за разтоварване от стрес, тревожни мисли и напрежение. Цитираните бележки са на реален случай от практиката и се публикуват с изричното му съгласие.