logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Семейни системи

Да съжителстваш с някого или да си партньор?

Да съжителстваш с някого или да си партньор – къде е границата?

Съжителството изглежда лесна работа. Да живееш с друг човек не е кой знае каква философия. Споделяте заедно няколко стаи, коридор и баня с тоалетна. Ако имате късмет баните може да са две. Не сте длъжни да се храните по едно и също време или да гледате едно и също предаване – всеки си има телевизор в стаята. Може да имате едно, две деца и това е основното, което по някакъв начин ви държи заедно. Е, общият кредит също! Може би и жилището, което е закупено с кредита. Разбира се и мисълта, че може би няма да се справите само с една заплата. И това е всичко! Достатъчно е да търпите човека до вас! Важно е пред родители, приятели и света, че има някого, с когото живеете. Дори може да сключите граждански брак. Също е важно почти да нямате скандали и конфликти, което ще ви нареди в графата “нормално семейство”.

Дълбоко в себе си, обаче, знаете че сте мечтали за друг вид партньорство – такова изпълнено с любов и хармония. Надявали сте се не просто да съжителствате с другия, а да ви свързва нещо повече от децата и кредита. И в началото наистина е било така. Бяхте по-млади и по-влюбени и заедно тръгнахте, но някъде по пътя поехте в различни посоки. Или просто един от вас се умори да върви толкова бързо. Оказа се, че вечната и романтична любов е холивудски филм, а реалността е като кадър от Матрицата, но и това сякаш не е достатъчно. И, ако се вгледаме още малко ще видим, че:

Да си партньор с друг не е просто споделяне на пространство.

Чудите се какво е достатъчно да се направи, за да бъдете партньори с Човека до вас. Със сигурност има нещо повече от романтичната любов и обикновената търпимост. По средата стоят куп отношения и отговорности, а също така модели и надежди, които не се забелязват сред битовизма и ежедневието.

Може би част от най-важните неща, които показват, че имате изпълнени с любов и хармония партньорски взаимоотношения са когато:

 • Сте наясно, че Човекът до вас в един и същи момент може да бъде както мил, така и неприятен, и по никакъв начин не се опитвате да го променяте.
 • Сутрин се събудите и покажете радостта си, че виждате съненото, неумито лице на партньора си.
 • Се радвате да го видите, след като е бил цял ден на работа и вероятно е кисел и уморен.
 • Се чувствате късметлия, че живеете точно с този човек.
 • Сте внимателни в отношението си към човека до вас.
 • Списъкът може да бъде продължен индивидуално от всеки от нас.

Изглежда е достатъчно да го харесвате! Монетите обаче имат две страни и ако едната от тях е Любовта, то другата е отговорността към нас самите.

Дали е лесно да сте партньор?

Ами, не! Трудно се поддържа гореописаната радост и причините могат да бъдат безброй! Стабилното партньорство се преобръща в обикновено съжителство веднага щом прехвърлим отговорността за нас самите върху партньора. Той да отговаря за нашето добро настроение или за разнообразието в ежедневието, както и за страхотните почивки на море или планина.

Узрявайки и пораствайки във връзката си се научаваме да носим отговорност за:

 • Собствените си недоволства и настроения;
 • Ангажиментите си и да не ги прехвърляме на партньора си;
 • Собственото си здраве и благополучие;
 • Личното си и професионално израстване;
 • Партньорството или съжителството;
 • Различните социални роли;
 • И тук списъкът може да бъде продължен индивидуално от всеки от нас.

Тогава бихме могли да се насладим на любовни и хармонични партньорски взаимоотношения. На изграждането на една прекрасна и дълбока връзка с Човек, когото сме избрали и харесваме, на когото продължаваме да се радваме. Да сътворим нашата собствена история – заедно!

Психотерапията е процес, който помага на всеки един от нас да поеме своята отговорност.