logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Пасивна агресия и панически атаки – характеристики

Панически атаки са симптомът на паническото разстройство. Представляват силен, ирационален и внезапен страх, придружен с редица соматични симптоми като:

 • Световъртеж;
 • Сърцебиене;
 • Прилив на топли и студени вълни;
 • Усещане, че предстои загуба на съзнание;
 • И други.

За тези симптоми няма обективна медицинска причина. Обикновено хората, страдащи от панически атаки, са клинично здрави.
Пасивна агресия е поведение, което е следствие от задържани дистимни емоции. Това най-често са тъга, гняв, обида, разочарование.

Когато сме ядосани на някого и не се справим с гнева си на време, тази емоция продължава да се реализира вътре в нас. И това се случва по много пъти на ден. Резултатът е, че се чувстваме все по-напрегнати и имаме усещането, че ще “гръмнем”. В тези моменти “на помощ” идва пасивно агресивното поведение. Това е индиректно и често несъзнавано поведение на емоционално насилие. Използващите го се чувстват временно добре заради разтоварването на гняв, но след това усещат силно чувство на вина. За потърпевшите на пасивна агресия е много неприятно усещане, тъй като остава неяснотата от неизказаното.

Прояви на пасивна агресия:

 • Инат. Инатенето е често срещано поведение сред паникьорите. Щом веднъж са решили, те трудно се отказват от ината, с което разстройват себе си и околните.
 • Заяждане. Пациентите с панически атаки разтоварват успешно чрез заяждане и спорене. Подхвърлянето на хапливи, индиректни реплики е техен специалитет. Харесват спора, заради желанието винаги да са прави и нещата да се случват по техния модел.
 • Мълчание. Мълчанието е със сигурност сред най-неприятните форми на пасивна агресия. Страдащите от паник атаки традиционно не обичат да мълчат, но го правят успешно, когато искат да накажат някого.
 • Закъснение. Като част от пасивно агресивното поведение, закъснението е удобно оправдание за хората с паники. Те закъсняват точно с толкова, че да успеят да подразнят чакащия ги, но и така, че да не са виновни. Причините винаги са външни: транспортът, лошото време, децата и т.н.
 • Чупене и повреждане на чужда собственост. Страдащите от паник атаки “без да искат” и “съвсем случайно” често чупят чужди предмети или заливат някого с кафе.
 • Липса на лична отговорност. Поемат ангажимент към нещо, след което се бавят с изпълнението, претупват го и намират оправдание за неизпълнението му.

Пасивна агресия и панически атаки – взаимовръзки

Пасивната агресия е една от най-често срещаните поведенчески характеристики на пациентите с панически атаки. Това е така, защото те изпитват затруднение да преработват гнева си директно и на време. Ядосват се често, но обичат да бъдат харесвани. Илюзията им е, че ако са автентични и истински ще бъдат отхвърлени. За това премълчават, а после си го връщат. Олеква им временно, но в крайна сметка се чувстват виновни. Това предизвиква панически пристъп.

Пасивна агресия и панически атаки – психотерапия

В психотерапията на панически атаки се обръща внимание на поведенията на пациента, които биха могли да ги отключват. Това е един по-нататъшен етап от процеса, когато пациентът вече е усвоил умения за справяне с кризисните ситуации и се чувства готов да себерефлектира. Гневът и пасивната агресия са задължителни теми!