logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Паник атака в търсене на здравословен проблем

Паник атака (паническо разстройство) и хипохондрия са тревожни разстройства с подобна динамика на протичане. Характеризират се с психологически и физически симптоми, за които няма медицинска причина, най-често:

  • Страх от смъртта, страх за здравето – своето и на близките; страх от полудяване; страх от припадане;
  • Световъртеж, замайване, изпотяване, ускорен сърдечен ритъм, прилив на топли и студени вълни и др.

Разликата между паник атака и хипондрични мисли е, че хипохондрията е перманентна тревожност около здравословното състояние на засегнатия, докато паник атаките възникват внезапно и обхващат всички сфери от живота.

Паник атаки и хипохондрични мисли обземат ежедневието

При панически и хипохондрични кризи ежедневието на пациентите е изцяло обзето от мисли и безпокойство на фона на неприятните телесни симптоми. Те не знаят какво да правят, страх ги е, а и обикновено не получават нужната подкрепа от близките си. Редовно звънят на спешна помощ или директно посещават спешни кабинети. Получават успокоителни, но не и разбиране. Това е краткотрайно решение.

Нека проследим един действителен хипохондричен мисловен процес:

“Преди малко паднах много лошо навън по едни заледени стълби и си ударих гръбнака отзад. Излезна ми въздуха и сега ме боли целият гръб и ми е малко трудно да дишам. На къде да ходя?До поликлиниката за снимка?
Болката е леко режеща и минава и отпред към гърдите.
Болката става все по-силна…
Няма да умирам и да получавам кръвоизливи и други такива, нали?
За първи път в живота си падам толкова силно и то назад и си удрям гърба така лошо.
И като седна много ме боли…
Имам чувството, че от ляво все едно ми изтръпва тялото и не чувам с едното ухо. Дали е от удара и на моята шийна херния нещо да съм си направила?
Мисля само за това и си представям ужасни картини. Как ми е прекъснат гръбнака, или че ще получа нещо, но ще мине време, или от удара имам кръвоизлив… Ужасно е!
Паникьосах се!
А не е ли възможно сега от травмата нещо да ми се надуе или подуе?
Ужасно е! От тези мисли сега не виждам ясно.
Ще ми мине…и няма да умирам и да ставам инвалид!
Ще се опитам да мисля може би за нещо хубаво…
Отивам да си направя снимка за да се успокоя малко и после ще видя. Чувствам се като все едно ще припадна и че губя сили. Продължавам да си мисля глупости, че най-вероятно имам вътрешен кръвоизлив, или че от хернията нещо се е е прексънало и ще се свърши с мен. А гърдите почват все повече да ме наболяват…”.

Този мисловен се случва в рамките на час. А се случва постоянно на хората с паник атаки и хипохондрия.

В АрхиЕндж предлагаме 24/7 подкрепа в кризите на нашите дългосрочни клиенти.