logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Хранителни разтройства

Орторексия – здравословният мъчител

Орторексия

Какво се случва с психиката при орторексия?

Състоянието орторексия е на пръв поглед парадокс. Човек отделя от времето и средствата си да се информира кое е здравословно и кое е по-добре да се избягва. Кои храни да се поемат, по колко, кога. Каква козметика да се използва, какви препарати за почистване. Какъв спорт да се прави, кои дейности да се избягват. Човек иска да е здрав, щастлив и да достигне дълголетие, затова инвестира в тази насока. В един момент обаче нещата се объркват – човек вече не може да прави свободен избор, здравословното се превръща в задължително. Перфекционизмът не прощава дори най-малките отклонения от здравословните правила.

Чувство за превъзходство

Характерно за състоянието орторексия е, че дава усещане за превъзходство. Здравословният човек не е като другите, които ядат боклуци и живеят неправилно. Той е по-добър, по-праведен. Него болести и старост не го ловят, те са за нездравословното простолюдие. Орторексиците са добри хора и искат да споделят своята новооткрита тайна за здраве с близки и приятели. Само че за тяхна изненада често хората около тях не са благодарни за споделената информация. Някои реагират с гняв, други просто се отдръпват от тях. Все пак на никого не му е приятно остро да бъде поучаван сякаш е малко дете: “Как може да ядеш това! Не знаеш ли, че причинява рак?!”. Следва лекция как трябва да се храни човек и как да живее. Други здравословни хора не си правят труда да се занимават с простосмъртни – те просто се отдръпват от нездравословните хора и избират да общуват или единствено със себеподобни, или се изолират изцяло.

Постоянно изискване

При манията по здравословно хранене човекът следва строги правила всеки ден. Понякога се налага да измине дълги разстояния, за да си набави необходимите продукти. Трудно се храни по заведения, защото необходимата храна за него често не се предлага. А понякога просто не желае да яде храна, за която не може да проконтролира как е приготвена. Ходенето на гости е трудно – винаги трябва да е подготвен с храна, тъй като не се знае дали ще може да яде нещо. Едно пътуване предизвиква допълнителен стрес. Тогава трябва да си приготви храна за изпът. Да изтърпи глад или жажда, в случай че няма подходяща храна, а не може да си вземе своята (в самолет например). Освен това трябва предварително да проучи къде точно може да се храни при крайната дестинация на пътуването. Накратко, изисква се постоянно полагане на усилия.

Чувство за вина

Състоянието орторексия изисква от човека да е перфектен, да се придържа към здравословния си режим винаги, без никакви изключения. Човекът обаче не е създаден да бъде перфектен. Всъщност той е изграден от полярности. Използвани целенасочено, тези полярности помагат на човека да поддържа баланс в живота си. При манията към здравословния начин на живот обаче понятието баланс не съществува. Има единствено строги правила, които трябва да се спазват на всяка цена. А орторексикът все пак е човешко същество. Понякога не е успял да си подготви храна предварително и е толкова гладен, че яде нездравословната по неговите стандарти храна, която има. Или толкова му е писнало от здравословни десерти, че скришом се поддава на един сладолед (а може и няколко, ако човекът имат и булимични тенденции). Следва срам, гняв към себе си, чувство за вина. “Как можах! За нищо не ставам!”. И така всеки път, когато яде нещо извън правилата.

Грижа за цялостното благосъстояние

Психиката и тялото са свързани. Разбира се, че ако човек се храни само с полуфабрикати, това започва да се отразява и на психичното му състояние. Но при наличие на орторексия човекът до такава степен се фокусира върху тялото, че започва да подлага психиката на системен тормоз. И в крайна сметка започва да вреди и на тялото. Манията по здравословното хранене не се грижи за цялостното благосъстояние на човека. Напротив, тя се намърдва на централното място в живота му и малко по малко го приучава да неглижира останалите аспекти от живота си. Това не е грижа за здравето, това е рецепта за нещастие и разочарование без право на свободен избор. С нея човек се опитва да компенсира едно усещане за вътрешна недостатъчност. И се проваля. Защото има нужда от грижа и нежност, от разбиране на себе си, а не от строги правила, които да следва на всяка цена.

Излизането от състоянието орторексия не е лека задача. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре. Ако разпознавате себе си в текста по-горе, се обърнете към специалист още днес.