logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
panic attack strategy

Ние хората не вдигаме поглед от забързаното ежедневие. От една страна изглежда еднообразно; ставане, излизане, училище/работа, прибиране, лягане. Не сме съгласни да живеем така, но сякаш нямаме избор и оставаме в този коловоз.

От друга страна постоянно се изправяме пред редица нови предизвикателства.

Науката и технологиите се развиват с темпове, налагащи начинът на живот да се променя със същата скорост, а всяка промяна изискваща по-сериозни изменения в поведението на даден човек или така нареченото “излизане от зоната на комфорт”, е носител на стрес.

Какво представлява стресът?

Има огромна информация, като статии и изследвания, а и всеки е разбрал по свой начин за това как всъщност изглежда.

В психологическата литература, стресът е описан така: “негативно емоционално състояние дължащо се на дефицит на ресурси за справяне с определена ситуация” (Джонев, Димитров 2015).

Често сме наблюдавали, че в едно и също събитие някои хора се разстройват, а други го приемат като предизвикателство. Или както казват старите хора – “за едни сватба, за други брадва”. Зависи от ресурсите на човека – колкото те са по-големи, толкова по-трудно е той да бъде стресиран.

Научните изследвания, подкрепени от практиката в нашето ежедневие, постоянно доказват, че хората предприемат различни поведенчески стратегии, които им позволяват да преодоляват стресовото преживяване. Самите стратегии за справяне със стреса, се използват и съобразно проблема, който стои за разрешаване, иначе казано избираме най-подходящата стратегия, с която разполагаме, точно за този проблем.

Като цяло в психологическата литература, терминът който се среща за обозначаване на конкретна стратегия за справяне с трудни житейски ситуации е копинг стратегията. За копингът ще има отделна статия!

Паник атаките обаче, могат да се случат и на добре въоръжен със стратегии за справяне човек

Какво се случва?

В началото човек изпитва тревожност по отношение на проблем, който не изглежда толкова голям. Например: семеен млад мъж, с две чаровни деца и високо платена работа. Има красива съпруга, която се държи безупречно, когато са заедно сред хора. У дома красивата съпруга изисква пълна отдаденост от мъжа си по отношение на нея и децата:

  • никакъв риболов (проблем);
  • прибиране на време от работа (проблем);
  • в събота вечеря у майка й (проблем);
  • неделен обяд у баща й (те са разведени),
  • всяка вечер след работа (съвсем на бързо) тича при много възрастните си родители, които живеят наблизо, с цел пазаруване и изслушване на негативен монолог от майка му (проблем);
  • за сприхавия му баща и по-малкия му неработещ брат, на когото тайно помага с някой лев.

Добра стратегия с леката тревожност от изискванията в ежедневието му е вечерната доза твърд алкохол след лягането на жената и децата. Може и по-рано ако е водка, защото водката не мирише. Много внимава алкохола да не се отрази на живота му!

Не се отразява, защото на помощ идва нещо по-силно – паник атаката!

 1. Случва се внезапно, без предупреждение!
 2. Случва се в момент, когато нашият семеен млад мъж е спокоен, дори се чувства щастлив;
 3. Паниката обхваща не само мислите му, тялото му сякаш се разпада!
 4. Цялата му същност се изправя с панически ужас пред лицето на смъртта! Или Живота?
 5. Чуди се какво става, защо се случва това с него, умира ли? Та той е щастлив и доволен! Има семейство, работа, здрави родители! В някакъв момент животът му се завърта около паниката.

Страхът да не се случи отново го изпълва. Ами ако започне да се задушава и се паникьоса, когато кара новата семейна кола по магистралата? С 200 км.ч.! Ами ако сърцето му се пръсне, точно когато представя презентация пред новите инвеститори?

Тялото обаче е съвършена биологична машина и “крещейки” името ни иска от нас нещо да променим – незабавно! Стратегиите за справяне са се изчерпали и сме на път да се изгубим в лабиринта от изисквания, намерения, очаквания и желание да сме безупречни пред тежкия взор на самите себе си!

Вероятно паник атаката освобождава от непоносимостта на ежедневието, на което не можем да кажем “стига!”. Или може би точно вашата паник атаката е своеобразна аларма, че наличните ресурси и стратегии за справяне са изчерпани и е необходимо превъоръжаване!

Ние сме налични! Ние сме още една стратегия за справяне!Как протича терапията с психолог и психотерапевт в ArhiEng:

 • Предварителен разговор – установява се състоянието и се назначава най-подходящия специалист. Това има значение, защото се взимат предвид редица фактори като: тясната специализация на специалиста, възраст и пол, интереси и ценности. За хората, които предпочитат сами да изберат терапевта си, предлагаме и такъв план.
 • Избор на терапевтичен план – Разполагаме с ефективни услуги и достъпни решения. Предлагаме различни възможности, за да отговорим на нуждите и потребностите на всеки клиент. Затова са налични няколко варианта: Индивидуални и групови консултации, онлайн консултации или срещи със специалист в офиса ни.
 • Възможност за онлайн психотерапия – все повече хора предпочитат този вариант, защото за тях е по-ефективен, успокоява ги или им позволява на управляват времето си по-ефективно.
 • Избор на време за посещенията – съобразяваме се напълно с дневната програма на клиента. Така той може да се чувства напълно спокоен, а не тези часове да са още една точка за препускане в графика им.
 • Индивидуален подход – адаптираме автентичната си методика според конкретния случай – работим силните страни на нашите клиенти и развиваме областите, в които се чувстват несигурни и застрашени. Това е важно, защото още по време на терапията хората, с които работим остават здраво свързани с живота и преодоляват обременяващите ги тежки състояния и симптоми.
 • Акцент върху най-актуалното – обсъждаме активно ежедневието на клиента и работим с него върху възприемането му и преодоляването на пречките, страховете, нагласите. Развиват се способности и ресурси, често пренебрегвани до сега от клиентите.
 • Навременна помощ от доверен специалист – решаваме проблемите тук и сега, а не просто да работим в определени часове, оставяйки тежките преживявания на хората да се задълбочават само, защото в момента нямат час. 24/7 без уговорки – в допълнение към психотерапевтичната си услуга, сме разработили система, при която сме насреща винаги, когато се случи психологическа криза.
 • Автентична методика, разработена от старшите специалисти на ArhiEng – в България психотерапията все още е тема табу за голям кръг от хора. Смята се, че при психолог или психотерапевт се ходи само с диагноза и хората отлагат до последно. Това забавяне изключително усложнява тяхното повлияване в терапевтичния процес. Нашият метод се фокусира върху ресурсите на клиентите, разглежда генерално функционирането им, а не се занимава директно с конкретния симптом. Така клиентите развиват себе си и работят мащабно за живота и благополучието си (симптомите сами по себе си отпадат, когато човек се фокусира в ресурсите си, а не в “болестите”). Методът ни е адаптиран към българската култура. Важно е за клиентите ни да разбират и приемат освен самите себе си, и реалността, в която живеят. Това им носи спокойствие и усещането, че са на мястото си.

Вижте повече за метода и начина на работа в ArhiEng.