logo

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Паник атаки и паническо разстройство

Паническо разстройство и нова връзка

Страхът от обвързване при страдащите от паническо разстройство

За хората с паническо разстройство новата връзка е източник на тревожност. Факторите са много. Ето и основните:

  • Разочарованието от предишната връзка провокира проекции върху новия партньор;
  • Чуденето дали това е правилния човек;
  • Подозренията, че партньорът ще отнеме свободата им и ще ги обсеби;
  • Повлияване от мнения на близки и роднини;
  • Притеснение дали новият партньор ще приеме паническото им разстройство

От практиката: мисли на паникьора

“От понеделник не мога вече трета вечер да заспя и се чувствам като пребита. Напрежение, постоянни мисли, сърцебиене, чувствам умора. Всичко ми се схваща.
Предполагам ще се успокоя и ще мине и няма от това да умирам, или парализирам, или вдигам кръвно и получавам някакви неща. Какво толкова мисля?
Н. ми пише “как си, какво правиш?”. Не ме бил виждал днес и уж да ми кажел нещо по работа. После ми пише да му пожелая лека нощ, за да може да спи спокойно. Днес пак ми беше писал някакви майтапи. Покани ме на кафе у тях. Аз му написах само “ОК” и му пожелах лека нощ. Та, само съм цъфнала и вързала и за такива неща, както сега пак не мога да спя, но да ходя ли в тях на гости? Това редно ли е или да му кажа за кафе навън? И другата седмица да го чакам той, ако се сети да пише, или аз? Аз тъкмо го отписах и той пък от къде се сети онази вечер. Плюс това се притеснявам и как изглеждам за такива срещи!”.

Въпросите

В примера горе ясно се вижда нерешителността на пациента с паническо разстройство. Терзаят я множество въпроси, които не са свързани с вътрешния свят, а по-скоро с културните норми. Тези въпроси неминуемо покачват тревожността и предизвикват симптомите на паника, които в началото описва.

Нова връзка без паник атаки

Новата връзка би следвало да е предпоставка за радост, а не за симптоми на паническо разстройство. Проблемът е, че потърпевшите от панически атаки не вярват на усещанията си. Недоверието към себе си те проектират и към потенциалния си нов партньор. Но с недоверие не се изгражда връзка.
В работата с психолог или психотерапевт пациентите с паник атаки придобиват умението да са верни на себе си и да се доверяват. Така новата връзка спира да бъде страшна!

Вижте още: За партньорите на страдащи от паник атаки